Ga naar de inhoud
Belgen en bekende deelnemers
Ruben Apers BEL
Jan Bakelants BEL
Thomas Dekker NED
Arthur Eeckhout BEL
Piotr Havik NED
Matej Mohoric SVN
Lawrence Naesen BEL
Joris Nieuwenhuis NED
Daniel Oss ITA
Nicolas Roche FRA
Keegan Swenson (titelverdediger) VS
Laurens ten Dam NED
Niki Terpstra NED
Greg Van Avermaet BEL
Jelle Van Damme BEL
Petr Vakoc TSJ
Paul Voss DUI
Thijs Zonneveld NED

Ex-wielerprof Lachlan Morton wint Unbound Gravel na titanenstrijd, Van Avermaet 7e

 za 1 juni 2024 22:15
Vandaag wordt Unbound Gravel gereden, dé gravelklassieker bij uitstek.
Vandaag wordt Unbound Gravel gereden, dé gravelklassieker bij uitstek.

327 kilometer over onverharde wegen, 3.700 hoogtemeters en meer dan 9 uur koers. Lachlan Morton mag zich na een ferme helletocht voor altijd winnaar noemen van de Unbound Gravel. In een ultieme sprint versloeg de Australiër thuisrijder Haga. Greg Van Avermaet was de beste Belg op een knappe 7e plek. 

"De meest mythische gravelrace ter wereld". 

Maak kennis met de Unbound Gravel. Wat ooit begon als een sportieve uitdaging voor stevige bonken, is uitgegroeid tot een gravelwedstrijd met naam en faam. 

Heel wat grote namen vonden dan ook hun weg naar de start. Wereldkampioen gravel Matej Mohoric, titelverdediger Keegan Swenson en oud-Ronde van Vlaanderen winnaar Niki Terpstra om er maar enkele te noemen. 

Ook de Belgen tekenden present: "gouden" Greg Van Avermaet, Wielerclub Wattage-lid Jan Bakelants en ex-profvoetballer Jelle Van Damme vormden een deel van de clan. 

Puffen en zweten geblazen

Het was Mohoric die met zijn twee ploegmakkers de eerste forcing voerde. Bakelants en Van Avermaet koersten alert vooraan. Toen was al duidelijk dat het een ware uitputtingsslag zou worden. 

Op 100 kilometer van de streep vielen de eerste maskers af.

Haga, Morton en Zonneveld kwamen sterk voor de dag en trokken erop uit, Van Avermaet draaide mee met de eerste achtervolgers. 

Bakelants kreeg ondertussen met pech af te rekenen, een top-10 plek mocht hij toen al op zijn buik schrijven. Voorin was Zonneveld hetzelfde lot beschoren, een lekke band drukte de Nederlander weg van de voorgrond. 

Uitmuntende Morton, beresterke Greg

Met nog 50 kilometer te gaan werd duidelijk dat Morton en Haga het zouden uitvechten voor de zege.

Na een krachtmeting van meer dan 9 uur was het Morton die nog het meest in de tank had zitten. De Australiër hield de thuisrijder in een sprint van stervende zwanen af, na brons vorig jaar neemt hij nu het goud mee naar huis. 

En wat met de Belgen? 

"Als ik niets tegenkom, denk ik wel dat ik in de top 10 kan eindigen", klonk Van Avermaet voor de koers. 

Een voorspelling die hij effectief vorm gaf. De Olympisch kampioen van Rio kan terugkijken op een hele sterke race en wordt bij zijn debuut meteen 7e. Hij eindigt zo als beste Belg. 

Jan Bakelants vocht voor wat hij waard was en maakte vanuit de achtergrond nog enkele plekken goed, de ex-prof bolde als 28e binnen op meer dan een kwartier van de winnaar. 

Jan Bakelants bolt binnen: "Dat is karakter, jongen!"

Reacties na Unbound:

Unbound gravel 2024

22:15
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:12

EINDE: Lachlan Morton pakt de Unbound Gravel!

De hemel voor Morton, de hel voor Haga. In een machtige sprint houdt de Australiër de Amerikaan voor het thuispubliek af. Na meer dan 9 uur koers (!) is hij de primus van het pak, Morton gaat een heuse feestnacht tegemoet. 

Tobias Kongstad (Denemarken) wint de sprint om de derde plek en mag mee op het podium. Onze landgenoot Greg Van Avermaet reed een beresterke gravelrace, de olympisch kampioen van 2016 finisht als zevende. 

Opvallend: dit was de snelste editie van de Unbound Gravel ooit: 35,4 km/h gemiddeld. Pure waanzin. 

22:08

Man-tegen-mangevecht

Morton en Haga rekken het tot het bittere eind. We zullen een koninklijke sprint voorgeschoteld krijgen in Emporia, ze krijgen elkaar er niet af. Spanning troef! 

21:45

"Sterke Jean" vecht voor wat hij waard is

21:45

Nog 20 kilometer

... en het begint er steeds rooskleuriger uit te zien voor het kopduo! 

Lachlan Morton is geen veelwinnaar, maar de 32-jarige Australiër heeft wel al een pak ervaring in het gravelracen. Vorig jaar pakte hij nog de bronzen medaille in de Unbound Gravel, vandaag gaat de renner van EF Education EasyPost duidelijk voor het hoogste schavotje. 

Ook Chad Haga is al de dertig gepasseerd, maar nog steeds op topniveau. De thuisrijder won in 2019 nog een tijdrit in de Giro. Het is het debuut van de Amerikaan in deze race,  meteen een hele puike prestatie. 

21:39

Situatie na 188 mijl (302 km)

Koplopers
Morton (Aus)
Haga (VS)

Achtervolgers (1) op 2'45"
Schönberger (Oos)
De Marchi (Ita)
Havik (Ned)
Svendsen (Noo)
Roed (VS)
McElveen (VS)
Finsterwald (VS)
Van Avermaet 
Kongstad (Den)
Beers (Zuid-Af)
Johnson (VS)

Achtervolgers (2) op 5'30"
Swenson (VS)
Stetina (VS)
Drechou (Fra) 
enzovoort 

Zonneveld (Ned), Ten Dam (Ned), Mohoric (Slov) en Bakelants volgen op meer dan 10 minuten van de koplopers

21:30

Van Avermaet bijt op de tanden

21:29

Hoe zit het met de Belgen?

Van Avermaet draait mee in een tweede achtervolgend groepje en vecht voor top 10, ook Bakelants weert zich kranig. Vanuit de achtergrond toont hij veel veerkracht, "Jeanke" klopt zo op de deur van de top 20. 

Apers, Van Damme, Naesen en Eeckhout doen niet mee voor de prijzen en rijden hun eigen koers. Afzien is het sowieso voor iedereen. 

21:13

Situatie na 176 mijl (283 km)

Koplopers
Morton (Aus)
Haga (VS)

Achtervolgers (1) op 1'30"
Schönberger (Oos)
De Marchi (Ita)
Havik (Ned)
Svendsen (Noo)

Achtervolgers (2) op 2'10"
Van Avermaet 
Finsterwald (VS)
McElveen (VS)
Swenson (VS)
Kongstad (Den)
Roed (VS)
Beers (Zuid-Af)
Johnson (VS)

Zonneveld (Ned), Ten Dam (Ned), Mohoric (Slov) en Bakelants volgen op meer dan 8 minuten van de tweede achtervolgers

21:08

De Nederlander Piotr Havik ment de eerste achtervolgende groep, ze sluipen iets dichterbij. 1'30" is hun achterstand nog op het kopduo. 

21:05

Gravelrace voor de grote motoren

8 uur zijn de renners ondertussen al onderweg, nog ongeveer anderhalf uur te gaan. De koplopers brommeren nog steeds aan een hoog tempo, de fietscomputer geeft een gemiddelde van 34 km/h aan. 

Als je weet hoe slecht de stroken erbij liggen waarover de renners rijden, is dat pure waanzin. 

20:46

Er stonden meer dan 5.000 deelnemers aan de start, waarvan 200 profs.

Het lijkt erop dat er van dat pak nog 17 kandidaten overblijven voor de zege. De benen zullen ongetwijfeld bij iedereen als lood aanvoelen, maar hoe fris is het kopje nog? 

20:40

Situatie na 163 mijl (262 km)

Koplopers
Morton (Aus)
Haga (VS)

Achtervolgers (1) op 1'52"
Schönberger (Oos)
De Marchi (Ita)
Stetina (VS)
Havik (Ned)
Svendsen (Noo)

Achtervolgers (2) op 2'39"
Drechou (Fra)
Van Avermaet 
Finsterwald (VS)
McElveen (VS)
Swenson (VS)
Kongstad (Den)
Roed (VS)
Beers (Zuid-Af)
Johnson (VS)
Roberge (Can)

Zonneveld (Ned) en Bakelants volgen op meer dan 5 minuten van de tweede achtervolgers

20:28

Jan Bakelants komt binnen in het tweede checkpoint

20:25

Van uitdaging tot legendarische race

Wat ooit begon als de "Dirty Kanza" en een sportieve uitdaging voor stevige bonken, is ondertussen uitgegroeid tot een mythische gravelwedstrijd met naam en faam.

Voor wie wat later inschakelt: de Unbound Gravel is een race van 200 mijl - 327 km (!) - over onverharde wegen. Net geen 300 km van de wedstrijd bestaat uit rotsachtige grindstroken en natte gravel. Niet voor doetjes dus. 

Het parcours ligt bezaaid met korte klimmetjes, die doen denken aan de heuvels in de Vlaamse Ardennen. Zo komen we uit op 3.700 hoogtemeters. 

Het is de meest gemediatiseerde gravelwedstrijd ter wereld, waar de absolute top present tekent. Zo stonden wereldkampioen Matej Mohoric, titelverdediger Keegan Swenson en ex-Olympisch kampioen wielrennen Greg Van Avermaet aan de start. 

20:07

250 kilometer in de benen

... en van wereldkampioen gravel Matej Mohoric is al lang geen sprake meer. Ook Laurens Ten Dam rijdt al even niet meer in beeld. 

De Nederlander werd nochtans al 2x vierde en mocht in 2021 zelfs als tweede mee op het podium. Voor Mohoric is het dan weer zijn eerste wedstrijd sinds de Ronde van Vlaanderen, de Sloveen mist nog wat ritme. 

20:06

Greg Van Avermaet maakt nog altijd aanspraak op de overwinning

19:50

Pech voor Zonneveld

Ook Zonneveld blijft niet gespaard van lekke banden: de Nederlander moet de rol lossen vooraan door pech en volgt ondertussen al op enkele minuten van het peloton. 

Van Avermaet peddelt nog steeds vlotjes mee in het gedecimeerde pak, terwijl Bakelants het moeilijk heeft. Het Wielerclub Wattage-lid is de voeling met het peloton volledig kwijt.