Een Napolitaanse pitbull en een bondscoach met 2 jobs: dit is Duivels-tegenstander Slovakije

 ma 17 juni 2024 13:10
Waar moeten we voor opletten bij de Slovaken?

Een groep vol verrassingen en vraagtekens. Dat is wat de Belgische voetbalfans straks te wachten staat op het EK.  Daarom lichten wij de opponenten uit Groep E even voor je door: wie is de sterspeler van Slovakije en waar liggen hun pijnpunten? Een voorstelling van onze eerste EK-tegenstander.

Wie aan het Slovaakse nationale elftal denkt, ziet wellicht maar één man voorbijflitsen: recordinternational en topschutter aller tijden Marek Hamsik.

 

De excentrieke middenvelder met hanenkam was jarenlang het gezicht van zijn land, maar ging vorig jaar met pensioen.

 

Toch staat Slovakije straks ook zonder de Napoli-legende op het EK. Er is dus leven na het Hamsik-tijdperk.

Hamsik was jarenlang het gezicht van de Slovaakse nationale ploeg.

Topschutter met 3 goals

Is er dan opnieuw een Slovaakse vedette die zijn land eigenhandig naar de grote toernooien schopt?

 

Nee, eigenlijk niet. Al doet Stanislav Lobotka - net als Hamsik een Napoli-middenvelder - wel zijn stinkende best om de schoenen van zijn voorganger te vullen.

 

Lobotka is ijzersterk aan de bal, bezit de nodige flair en fungeert vaak als draaischijf en pitbull op het middenveld. Alleen: scoren lukt hem bitter weinig. 

 

Al lijkt dat wel gewoon een Slovaakse ziekte te zijn. In de EK-kwalificaties scoorden de Slovaken 17 goals in 10 partijen. Niet fameus, als onder meer Liechtenstein, IJsland en Luxemburg deel uitmaken van je poule.

 

Dat Lukas Haraslin, linksbuiten van Sparta Praag, topschutter van zijn land werd tijdens de kwalificaties met amper 3 goals, is tekenend voor de armoede voorin.

 

Maar in de twee oefenwedstrijden voor dit EK scoorden de Slovaken plots wel weer vlot. Zowel de doelman van San Marino als die van Wales mocht 4 keer vissen. Hebben ze net op tijd een remedie gevonden?

Lobotka houdt Bruno Fernandes af.

Pupil van Sarri

Dat Slovakije geen geweldenaar heeft voor doel, hoeft eigenlijk ook helemaal geen probleem te zijn. De troepen van trainer Francesco Calzona weten als geen ander een defensief blok neer te zetten, als het kan ook nog graag met wat druk vooruit.

 

In de EK-kwalificaties moest doelman Martin Dubravka - een van de dragende krachten bij Newcastle United in de Premier League - zich slechts 8 keer omdraaien.

 

Kapitein Milan Skriniar (PSG) is het toonbeeld van de defensieve stabiliteit van de Slovaken, onder meer Denis Vavro (1.89m, Kopenhagen) en David Hancko (1.88m, Feyenoord) zijn de bonken die hem bijstaan.

 

Maar ook de invloed van de trainer is niet te onderschatten bij onze eerste EK-opponent. Francesco Calzona is een pupil en voormalig assistent van Maurizio Sarri.

 

Wat Calzona zo uniek maakt? Hij stond dit seizoen tegelijk ook aan het roer van ... Napoli. En laat dat nu net de club zijn waar ook vedette Lobotka actief is. Zou hij zijn systeem rond de kleine middenvelder gebouwd hebben?

 

Intussen heeft Calzona Lobotka wel alleen maar meer bij Slovakije onder zijn hoede. In Napels wordt de Italiaan opgevolgd door Antonio Conte.

Skriniar is de bekendste van de bonken achteraan.

Rode Duivels of Zwart Beest?

Hoe dan ook wil de Italiaanse trainer straks komaf maken met een vervelende statistiek: Slovakije won nog nooit van onze Rode Duivels. Eén keer won België een oefenpot, twee keer eindigden die op een draw.

 

Al heeft Slovakije deze keer wel een joker in de rangen. Patrik Hrosovsky speelt al 5 jaar voor KRC Genk en kent ons land dus als geen ander.

 

Wat wij daartegenover kunnen zetten als mentale boost?

 

De helft van alle goals die de Slovaken slikten tijdens de kwalificaties, kwamen van Portugal (4 van de 8). Moet België de code dan ook niet kunnen kraken?

Gerelateerd: