Ga naar de inhoud

De sterren staan gunstiger dan ooit: wordt "eeuwige tweede" Thierry Neuville dit jaar wereldkampioen rally?

 wo 29 mei 2024 16:51

Vijf keer greep hij er net naast als vicewereldkampioen, maar dit jaar lijken alle sterren gunstig te staan. Onze landgenoot Thierry Neuville leidt in het wereldkampioenschap rally en het geloof is er. Wordt dit eindelijk het jaar van Neuville? Sporza Daily vraagt het aan zijn co-rijder Martijn Wydaeghe, kenner Gert Gommé en ex-rijder Freddy Loix.

De eeuwige tweede krijgt de unieke kans om dat felbegeerde hoogste schavot te grijpen dit jaar.


"Het is een fantastisch seizoen tot nu toe voor Neuville. Er zijn vijf rally's gereden en al 24 punten voorsprong op de tweede, Elfyn Evans. Dat is onwaarschijnlijk, een volledige rally voorsprong", schat Gert Gommé de situatie van Thierry Neuville in. 


Evans afhouden wordt één zaak. Maar misschien krijgt onze landgenoot daar wel hulp voor van een teamgenoot.

 

"Ott Tänak rijdt ook voor Hyundai en heeft Neuville in het verleden al geklopt. Maar misschien beslist het team dit keer wel om vol de kaart van de Belg te trekken. Zo moet Tänak kostbare punten gaan afsnoepen van de concurrentie."


"Dus ik denk dat de situatie er erg goed uitziet", oordeelt Gommé.

Thierry Neuville scheurt door het kampioenschap.

Nieuwe puntenverdeling, nieuwe kampioen?

Een gevoel dat ook zijn co-rijder deelt. 


"De eerste zege in Monte Carlo - mét de maximale score - was een zoals in de boekjes. Die gaf meteen een hele boost voor onszelf en het team. Tot nu toe speelt het nieuwe puntensysteem wel in ons voordeel", zegt Martijn Wydaeghe.

 

Dat nieuwe puntensysteem gaat als volgt: de rijders verdienen al punten op zaterdag, terwijl het vroeger allemaal om de slotdag te doen was.

 

Neuville vindt zijn draai er goed in. Rijdt hij ook comfortabeler als leider in het wereldkampioenschap?

 

"Dan het is aan tegenstanders om extra te pushen en is een foutje sneller gemaakt. Zo staan we ook relaxter aan de start, maar de voorsprong kan ook snel weg zijn", zegt de gids van Neuville.

Een titel zou voor Neuville eindelijk loon naar werken zijn.

Martijn Wydaeghe

Neuville kan dit jaar eindelijk de titel van "eeuwige tweede" van zich schudden. Al word je ook niet zomaar vijf keer vicekampioen. Wat zijn de Belg zijn sterktes?


"Ten eerste: puur snelheid", opent ex-rijder en -concurrent Freddy Loix.

 

"Thierry is altijd een van de snelsten van het pak geweest, zelfs met de vroeger iets tragere Hyundai. Al moet hij nu geen rekening houden met andere snelle mannen."


Zo pikken de titelverdediger Kalle Rovanperä en Sébastien Ogier er hun races uit. "Iedereen was verrast over de keuze van Rovanperä. Toch maakt dat de rally niet minder aantrekkelijk."


"Wij hebben dat gevoel alvast niet", deelt Wydaeghe. "De concurrentie en de druk is altijd aanwezig om te presteren. We mogen vooral niet overmoedig worden, maar een titel zou voor Neuville eindelijk loon naar werken zijn."

Gerelateerd: