Ga naar de inhoud

De winnaar in Maxim Van Gils is wakker geworden: "Hij behoort tot de wereldtop"

 do 2 mei 2024 15:53

Na ereplaatsen in de Strade Bianche (3e), Milaan-Sanremo (7e), de Waalse Pijl (3e) en Luik-Bastenaken-Luik (4e) kon Maxim Van Gils gisteren in de Eschborn-Frankfurt voor het eerst een overwinning op WorldTour-niveau vieren. Kurt Van de Wouwer, de sportief directeur van Lotto-Dstny, is niet verbaasd. "We wisten dat dit erin zat, maar het is wel opvallend hoe constant hij is geworden."

Hij leek de koning van de ereplaatsen te worden, maar in de Eschborn-Frankfurt kon Maxim Van Gils dan toch eindelijk zijn allereerste zege op WorldTour-niveau binnenhalen.

 

"Op basis van zijn resultaten van vorig jaar wisten we dat Maxim hiertoe in staat was", zegt sportief directeur Kurt Van de Wouwer aan Sporza. "Maar wat opvalt, is dat hij bijna nooit nog een slechte dag heeft. Hij is heel constant."

Dat blijkt ook uit zijn resultaten van 2024. Als we de 2 dagen in de Ronde van Catalonië buiten beschouwing laten - hij gaf er op met kniepijn - dan eindigde Van Gils in de overige 11 koersdagen maar 1 keer buiten de top 7 (20e in de Amstel).

"Maxim zit al 7 jaar bij onze ploeg en we hebben hem steeds professioneler zien worden, steeds serieuzer ook. In zijn eerste jaar was hij nog niet superprofessioneel, wat betekende dat er nog heel veel progressiemarge was."

 

Nu denkt Van de Wouwer dat Van Gils op zijn 24e stilaan tot volle wasdom is gekomen. "Als je bijvoorbeeld naar de Strade of Luik kijkt, dan zie je dat er eigenlijk maar één renner beter was: Tadej Pogacar. Als je al tot de wereldtop behoort, dan is het moeilijk om nog grote stappen te zetten."

Als je naar de Strade of Luik kijkt, dan zie je dat er eigenlijk maar één renner beter was dan Maxim: Tadej Pogacar.

Kurt Van de Wouwer (sportief directeur Lotto-Dstny)

Van Gils bewees meermaals een uitstekende klimmer te zijn. De logische vervolgvraag is dan ook: kan hij het in de grote rondes? "Ik denk dat Maxim eerder een renner voor het eendagswerk is, al moet hij in rittenkoersen van één week ook een klassement kunnen rijden."

 

"Lennert Van Eetvelt (die eerder dit seizoen de UAE Tour won, red) zou in die grote rondes wel een klassement moeten kunnen rijden. Wat dat betreft vullen ze elkaar perfect aan."

 

Van Gils is nu al zeker van zijn plaatsje in de Tourploeg van Lotto-Dstny. Vorig jaar werd hij 2e op Le Grand Colombier. "Ook nu gaat hij als rittenkaper. Hij krijgt volledig de vrijheid om zijn ritten uit te kiezen."

"Een plezier om als ploegmaat te hebben of om mee te werken"

Waar Lotto-Dstny in het verleden moeite had om zijn toptalenten bij te houden, kan het zijn goudhaantjes nu wel voor lange tijd aan zich binden. Arnaud De Lie, Lennert Van Eetvelt en Maxim Van Gils werden allemaal voor meerdere jaren vastgelegd.

 

"De jeugdwerking draait al jaren goed bij ons", zegt Kurt Van de Wouwer. "Ook Tim Wellens, Tiesj Benoot en Thomas De Gendt zijn bij ons begonnen. Alleen rijden er momenteel 3-4 van die talenten voor ons. Sowieso komt 50% van onze ploeg uit de eigen jeugdwerking."

 

Van Gils voelt zich goed bij Lotto-Dstny, dat is ook naast de fiets duidelijk. "Hij ligt zeer goed in de groep, is altijd opgewekt en in voor een grapje. Het is een plezier om Maxim als ploegmaat te hebben en om met hem te werken."

 

Ook privé vallen de puzzelstukken in elkaar. "Hij heeft zijn Franse vriendin twee jaar geleden leren kennen in de Dauphiné. Nu zit hij het grootste deel van het jaar in Grenoble, waar hij ook vaak traint in de bergen. Het heeft allemaal duidelijk geen slechte invloed op zijn prestaties (lacht)."

Gerelateerd: