Ga naar de inhoud

Thibau Nys opent wegseizoen in Romandië: "Hij kan als reserve nog opgeroepen worden voor de Giro"

 di 23 april 2024 07:00
Thibau Nys begint aan zijn tweede volwaardig wegseizoen bij Lidl-Trek.

Vandaag in Romandië staat Thibau Nys (Lidl-Trek) voor het eerst dit seizoen aan de start van een wegwedstrijd. De 21-jarige Belg pakte rust na een drukke veldritwinter. Hij staat voor een seizoen met wat meer WorldTour-koersen zoals de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Polen. "Op Tenerife trainde hij meer op klimmen dan op zijn explosiviteit", vertelt papa Sven Nys. 

Het klassieke wielervoorjaar is afgelopen, maar voor enkele renners moet het seizoen nog beginnen. Thibau Nys is zo'n renner. 

 

Na twee weken rust na het WK veldrijden en twee trainingsblokken in Spanje is hij er nu klaar voor. "Je kan niet zomaar in competitie komen na 22 crossen", zegt vader Sven Nys. 

 

"Het is helemaal anders dan andere wegrenners, die 10 of 12 veldritten rijden. Je moet je lichaam rust geven. Dat hebben we gedaan en nu zou hij klaar moeten zijn voor een mooie reeks tot eind augustus."

 

De jonge Nys start iets later dan in 2023. "Het was vorig jaar ook de bedoeling om pas in de Ronde van Romandië te beginnen. In laatste instantie werd hij toen opgeroepen voor een paar voorjaarskoersen door een tekort aan renners."

 

De voorbereiding is ook licht anders verlopen. "Vorig jaar ging hij op stage op de Sierra Nevada, nu was dat op Tenerife. Het is een nieuwe ervaring, want dat betekent iets meer klimmen en iets minder explosiviteit", duidt Sven Nys.

Nys won vorig veldritseizoen in Beringen, Waterloo en op de Koppenberg.

Geen grote ronde, wel Giro-reserve

Vader Sven wil niet te veel druk leggen bij zijn zoon voor de Ronde van Romandië. "Het niveau is niet laag, want veel mannen aan de start bouwen op richting de Giro."

 

"Er zijn een aantal ritten waar hij zijn neus aan het venster kan steken. Het is de vraag of hij klaar is voor de intensiteit op het hoogste niveau."

 

Ritwinst in etappekoersen is het doel. "Al komt de Ronde van Romandië misschien te vroeg. Daarna gaat hij naar Hongarije en Noorwegen." Vorig seizoen pakt de toen 20-jarige Nys zijn eerste profzege in de Ronde van Noorwegen.

We willen zijn carrière stap voor stap meer kwaliteit geven.

Sven Nys

Thibau Nys lijkt een extra stapje te zetten qua wedstrijdkeuzes. Zo laat hij de Ronde van België links liggen en kiest hij voor de Ronde van Zwitserland, een rittenkoers op het hoogste niveau. 

 

"Het is iets meer dan vorig jaar. Stap voor stap willen we zijn carrière wat meer kwaliteit geven", vertelt vader en teambaas in het veld Sven Nys.

 

Op zijn programma staat (nog) geen grote ronde. Hij trainde wel meer dan 2 weken met de Giro-ploeg en is reserve voor de Ronde van Italië (4-26 mei). 

 

"In principe is het niet de bedoeling om die te rijden, maar hij kan opgeroepen worden."

 

Ook de Ronde van Spanje lijkt nog niet voor dit seizoen te zijn. "Het zou eventueel kunnen, maar met de Vuelta erbij komt hij aan 50 à 60 koersdagen. Dat zijn er heel veel, misschien te veel."

 

"Je moet als omkadering goed blijven nadenken. Het is verleidelijk om hem een grote ronde te laten rijden, maar het kan ook volgend jaar."

Het programma van Thibau Nys:

  • 23/04 - 28/04: Ronde van Romandië
  • 01/05: Eschborn-Frankfurt
  • 08/05 - 12/05: Ronde van Hongarije
  • 23/05 - 26/05: Ronde van Noorwegen
  • 07/06: GP des Kantons Aargau 
  • 09/06 - 18/06: Ronde van Zwitserland
  • 23/06: BK in Zottegem
  • 22/07 - 26/07: Tour de Wallonie
  • 12/08 - 18/08: Ronde van Polen
  • 25/08: Bretagne Classic

 

* WorldTour-koersen staan in het vet

Gerelateerd: