Ga naar de inhoud

PSG-coach Luis Enrique deelt steekje uit aan Xavi voor CL-match tegen oude liefde: "Ik ben Barcelona"

 wo 10 april 2024 16:28
Luis Enrique (links) in 2015 als coach aan de zijde van zijn kapitein Xavi (rechts).
Luis Enrique (links) in 2015 als coach aan de zijde van zijn kapitein Xavi (rechts).

In het Parc des Princes ontvangt PSG-coach Luis Enrique vanavond met FC Barcelona zijn oude vlam. Het belooft een beladen kwartfinale te worden, want voor beide ploegen staat er veel druk op de ketel in de CL. Ook naast het veld is de sfeer gespannen door een terreurdreiging: "Natuurlijk maken we ons zorgen."

Twee Barça-iconen tegenover elkaar. 

 

Vanavond ontmoet Luis Enrique voor het eerst "zijn" FC Barcelona sinds hij vertrok in 2017. In de andere dug-out neemt zijn voormalige poulain Xavi plaats. 

 

Nog lang voor er sprake was van een trainerscarrière, groeide Enrique als speler uit tot een clubicoon. Hij maakte de gevoelige overstap van Real Madrid naar Barcelona, maar met zijn onverzettelijkheid speelde hij zich al snel in de harten van de Barça-supporters.

 

De middenvelder speelde uiteindelijk 8 jaar voor de club uit Catalonië, waarin hij onder andere La Liga en de Copa del Rey won. 6 jaar lang deelde hij de kleedkamer met een toen nog jeugdige Xavi. 

 

Ook als trainer bezorgde Enrique de Blaugrana hoogdagen. De legendarische "Remontada" in Camp Nou tegen PSG staat nog in ieders voetbalgeheugen gegrift. 

Barcelona spelers vieren een doelpunt.
8 maart 2017 zal in Barcelona voor altijd de dag van de legendarische 6-1 "Remontada" zijn.

Met de Spanjaard als selectieheer wonnen ze in 2015 hun laatste Champions League. Het pakte zelf de treble, met ook nog de titel en beker in eigen land. 


Kapitein van Enrique's Barça die toen al die trofeeën in de lucht hees?


Xavi. Nu dus aan het roer als trainer. 

Wie FC Barcelona het best representeert? Zonder twijfel ik. Je hoeft maar te kijken naar mijn palmares.

Luis Enrique

Luis Enrique met een kleine sneer naar Xavi

Op de vraag wie er nu het best Barcelona en zijn tikitaka representeert, had Enrique een gevat antwoord klaar. "Zonder twijfel ik. Je hoeft maar naar mijn statistieken en prijzen te kijken." 

 

Xavi ging op de persconferentie niet mee in het snedige spelletje. "Luis heeft al mijn respect en is een van de beste trainers ter wereld. Natuurlijk zit het Barcelona-DNA bij hem ingebakken", aldus de 44-jarige Catalaan.

 

"We kunnen opnieuw dromen", gaat Xavi verder. " We kijken er erg naar uit om opnieuw een kwartfinale te spelen. Met PSG treffen we wel een team dat gebouwd is om de Champions League te winnen. Dit is een sleutelmoment voor ons."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik maak me zorgen, hopelijk blijft alles onder controle"

Hoe groot het belang van deze match ook is, Luis Enrique is niet blind voor wat er zich naast het veld afspeelt. In Parijs zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen, nadat IS gedreigd had met een aanslag. 

 

"Ik hoop dat alles onder controle blijft", vertelde PSG-coach Luis Enrique dinsdag tijdens het persmoment. "Maar natuurlijk maken we ons wel zorgen." 

 

Ook PSG-speler Danilo snijdt het thema aan. "Veiligheid is altijd belangrijk. Voor iedereen, niet alleen voor de spelers. Maar we hebben het volste vertrouwen in de veiligheidsdiensten."

 

De Franse overheid wil koste wat kost een nieuw trauma vermijden. Op 13 november 2015 pleegden IS-aanhangers een reeks dodelijke aanslagen in de Franse hoofdstad. Een bewakingsagent voorkwam toen een bloedbad in het Stade de France, waar op dat moment Frankrijk - Duitsland aan de gang was. 

Gerelateerd: