Ga naar de inhoud

Belgian Cats Lisowa en Mununga lonken naar Final 4 van EuroLeague: "Zijn in staat om Europa te verrassen"

 do 11 april 2024 08:16
Bethy Mununga (l) en Maxuella Lisowa-Mbaka.
Bethy Mununga (l) en Maxuella Lisowa-Mbaka.

Emma Meesseman is intussen een vaste klant in de Final 4 van de EuroLeague, maar met Maxuella Lisowa-Mbaka en Bethy Mununga tekenen er dit weekend nog 2 Belgian Cats present in Turkije voor de ontknoping van het Europese seizoen. Sporza zocht het duo op in Villeneuve-d'Ascq. "We zijn heel blij om bij de laatste 4 van Europa te staan", klinkt het.

De Final 4 van de EuroLeague, de belangrijkste internationale clubcompetitie, is vertrouwd terrein voor iemand als Emma Meesseman. Zij jaagt dit weekend in Mersin op haar 6e eindzege in de EuroLeague, de 2e op rij met de Turkse topclub Fenerbahçe.

 

Maar voor Maxuella Lisowa-Mbaka en Bethy Mununga is het allemaal nieuw. Ook hun club Villenveuve-d'Ascq, gecoacht door bondscoach Rachid Méziane, is er pas voor het eerst bij op dit niveau. Het vooruitzicht van de Final 4 zorgt toch wel voor wat kriebels bij het Belgische duo.

 

"Ik ben naar hier gekomen omdat ik geloofde in deze ploeg en in dit project. Dat we zo ver zouden geraken in de EuroLeague had ik niet verwacht", geeft Lisowa-Mbaka eerlijk toe.

Dat we zo ver zouden geraken in de EuroLeague had ik niet verwacht.

Maxuella Lisowa-Mbaka

Het seizoen van Villenveuve-d'Ascq tot nu toe is al indrukwekkend geweest: niet alleen plaatsten de vrouwen van Rachid Méziane zich voor het eerst voor de Final 4, maar het team sloot het reguliere seizoen in de Franse competitie ook af als nummer 1. Het vertrouwen staat dan ook in het zenit.

 

"Ik denk dat we in staat zijn om Europa te verrassen", klinkt het bij Bethy Mununga. "Het klopt dat het al een verrassing op zich is dat we in de Final 4 staan. Dat hadden maar weinig mensen gedacht. We zijn heel blij om erbij te zijn."

 

Praag is vrijdag de eerste opdracht voor Villeneuve-d'Ascq. In de groepsfase wonnen en verloren de Fransen een keer van de Tsjechen. "We kennen elkaar, dat is een voordeel", meent Mununga. "Het is speelbaar."

Emma Meesseman is een legende, maar op het veld is het niet één tegen één, wel 5 tegen 5.

Bethy Mununga

Bij winst in de halve finales wacht mogelijk Emma Meesseman, indien zij met Fenerbahçe thuisploeg Mersin verslaat. "Emma is... Emma", blaast Mununga vol bewondering. "Zij is een grote speelster, een legende."

 

En dan volgt een "maar". "Op het veld is het niet één tegen één, maar 5 tegen 5. Ons collectief zal op punt moeten staan. We gaan het tegen grote ploegen opnemen. Het is aan ons om te tonen dat we daar onze voet kunnen naast zetten. We beschikken over veel wapens en het collectief zal ons helpen."

 

"Maar eerst zullen we moeten winnen van Praag", beklemtoont Lisowa. "Daarna zien we wel. Het wordt een magnifieke ervaring. We zullen er alles aan doen en wie weet kunnen we dan wel Europa veroveren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.