In de play-offs van de Jupiler Pro League zal er gewerkt worden met vaste VAR-teams. Het Professional Refereeing Department (PRD) wil zo de communicatie verbeteren achter de schermen en met het veld. "We leggen de puzzel telkens per twee speeldagen", klinkt het.
Het jaarlijkse bezoek aan Tubeke vlak voor de play-offs zit erop.
Spelers en coaches van alle eersteklassers gaan dan in dialoog met de scheidsrechters, het Referee Department en de Belgische voetbalbond. Die laatste stellen met trots wat nieuwigheden voor.
Peter Willems, voormalig CEO van Oud-Heverlee Leuven, werd aangesteld als directeur van het Professional Refereeing Department. Hij wil voortbouwen op het werk van voorgaande jaren.
"De play-offs van vorig seizoen zijn bijzonder succesvol verlopen, dankzij specifieke wedstrijdvoorbereidingen, teamwork en een goeie fysieke paraatheid", legde de kersverse directeur uit.
Er zullen vaste VAR-teams samenwerken voor betere communicatie onderling en met het terrein.
Dit jaar wijzigt het Referee Department wel het toewijzingssysteem.
"Niet meer één persoon, maar een team zal de beslissingen nemen", zegt Willems. "We geven de refs ook een tactisch voetbalanalyserapport, met info over de ploegen in kwestie. Zo moet een ref beter kunnen anticiperen."
"Daarnaast zullen onze vaste VAR-teams altijd samenwerken. Dat moet voor een betere communicatie onderling en met het terrein zorgen. We leggen de puzzel telkens per twee speeldagen."
"In Play-off II willen we kansen geven aan opkomende talenten en keren we terug naar een systeem van observatoren. We voelen immers aan dat niet iedereen de regels (Laws of the Game, red) nog kent. Onder meer in filmpjes gaan we die regels wat meer uitleggen."
Ook in 1B zullen de play-offs met een VAR gespeeld worden. Een soort van alternatieve VAR dan toch, want daar zijn minder camera's beschikbaar.
Op naar quasi-foutloze wedstrijdleiding
Ook de foutenmarge moet naar beneden.
"Wat goed is, behouden we en we zullen verbeteren wat kan. Op lange termijn willen we naar 90 procent juiste beslissingen op het terrein, en naar 99 procent na tussenkomst van de VAR."
"Nu zitten we aan 87,2 procent op het veld en na VAR-tussenkomst aan 94,5 procent. Dat het mogelijk is, bleek vorig jaar tijdens de play-offs. Toen waren 93 procent van de op het veld genomen beslissingen correct."
Er wordt gekeken naar meerdere manieren om de foutenmarge te verkleinen.
"Op de eerste plaats zijn dat nu al verbeteringen op het vlak van technologie, bijvoorbeeld naar de manier waarop de lijnen getrokken worden."