Ga naar de inhoud

Onheilspellend voor WK 2026: VS-Mexico voor 2e jaar op een rij stilgelegd na homofobe gezangen

 ma 25 maart 2024 09:34
" "
De wedstrijd tussen de VS en Mexico in het AT&T Stadium in Arlington eindigde op 2-0.

De finale van de CONCACAF Nations League tussen de Verenigde Staten en Mexico is afgelopen nacht 2 keer stopgezet vanwege homofobe gezangen van pro-Mexicaanse fans. Dat gebeurde ook al vorig jaar bij dezelfde affiche. 

Toen de VS zich zegezeker wisten om hun Nations League-titel van de voetbalfederatie van Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben te verlengen, gingen de fans uit het Mexicaanse vak over de schreef.

De Canadese ref Drew Fischer legde in de 88e minuut (bij 2-0 voor de VS) de partij voor 60.000 mensen in het AT&T Stadium in Arlington, bij Dallas, een eerste keer stil.

Na een kleine 5 minuten wachten floot Fischer de match weer op gang om 6 minuten in de extra tijd weer voor 1,5 minuut om dezelfde reden de actie te staken. Uiteindelijk floot hij na 9 minuten extra tijd af.

Tijdens de wedstrijd werd er op de grote schermen opgeroepen om te stoppen met de discriminatoire spreekkoren.

In een mededeling achteraf veroordeelde de CONCACAF de uitlatingen. "Veiligheidspersoneel identificeerde een belangrijk aantal fans en gooide ze buiten. De ref en de matchofficials zetten het FIFA-protocol in werking."

"Het is buitengewoon teleurstellend dat deze kwestie in sommige wedstrijden een probleem blijft, vooral in de context dat er over 2 jaar een enorme kans is om de sport in onze regio verder te laten groeien."

In 2026 organiseren de Verenigde Staten, Mexico en Canada het WK mannenvoetbal.

Het is buitengewoon teleurstellend dat deze kwestie in sommige wedstrijden een probleem blijft.

CONCACAF, federatie van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben

Boete om fans te sensibiliseren

Vorig jaar in de halve finale tussen dezelfde teams in het Allegiant Stadium in Las Vegas zette de Salvadoraanse ref Ivan Barton in de 8e van 12 minuten extra tijd de match stop bij een 3-0-stand.

De CONCACAF veroordeelde ook toen het discriminatoir gedrag van een deel van de Mexicaanse fans. Maar een disciplinaire sanctie werd niet uitgevaardigd.

De FIFA probeert het Mexicaanse probleem wel aan te pakken. Het gaf de Mexicaanse bond 2 keer een boete voor incidenten bij 2 matchen op de Wereldbeker 2022. Zo moest de bond onder meer 51.500 euro ophoesten voor een campagne om zijn supporters te sensibiliseren.

Ook bij de kwalificatiewedstrijden voor de Wereldbeker 2022 of de OS 2024 deelde de FIFA al boetes uit of sloot het stadions.