De uitverkochte Gent Marathon van komende zondag bewijst het opnieuw: het langeafstandslopen is populairder dan ooit. Sporza Daily onderzoekt het fenomeen en stelt zich de centrale vraag: kan iedereen een marathon lopen? "De instapdrempel is laag."
15.000 loopfanatici spelden zondag een nummer op voor de Gent Marathon. Het loopevent - dat zowel de marathon, de halve marathon als de 10 km omvat - is daarmee volledig uitverkocht.
"Het is een verdrievoudiging op drie jaar tijd", klinkt het trots bij Greg Broekmans van organisator Golazo. "We hadden wel verwacht om opnieuw sterk te groeien op de halve marathon, maar vooral de grote groei op de marathon valt op."
"Sinds vorig jaar zien we een enorme groei in de deelnamecijfers van de loopevents. Zeker op de lange afstanden valt dat enorm op."
"Niet alleen bij ons, maar ook in het buitenland. Aan de marathon van Rotterdam (die Golazo ook organiseert, red.) doen er 19.000 deelnemers mee en staan er nog 19.000 op de wachtlijst."
Almaar meer mensen wagen zich dus aan de sportieve uitdaging van een marathon. Een onderneming die nochtans heel wat voorbereiding en tijd vereist.
"Ik heb het doel een jaar op voorhand vastgelegd", getuigt Sporza-journalist Kristof Meul, die als recreatieve loper recent ook een marathon liep. "Zo had ik voldoende tijd om me op een verantwoorde manier voor te bereiden."
Democratisering van het lopen
Zo'n voorbereiding vereist immers ook heel wat kennis. Die kan je op het internet opdoen, via vrienden of kennissen, of via een gespecialiseerde app. Atletiekcoach Christophe Roosen richtte met Trenara zo'n hardloopapp op.
"De democratisering van de sport heeft de afgelopen tientallen jaren ervoor gezorgd dat de loopkennis breder is geworden. Ook dankzij apps zoals de onze. Op dit moment hebben we 76.000 gebruikers, waarvan er enkele duizenden voor een marathon trainen."
Er is de basisvoorwaarde dat je aan je lichaam geen mechanische problemen hebt. Maar historisch gezien zijn we gemaakt om lange afstanden te lopen.
Apps zoals Trenara maken de uitdaging van een marathon toegankelijker. Toch blijft de vraag: kan iedereen een marathon lopen?
"Er is natuurlijk de basisvoorwaarde dat je aan je lichaam geen mechanische problemen hebt", zegt Roosen.
"Spieren, botten en pezen moeten in orde zijn. Maar puur historisch gezien is de mens gemaakt om lange afstanden te lopen. Niet per se snel, maar dat is ook niet voor iedereen het doel."
"Heel veel mensen zouden een marathon kunnen lopen. Je moet het gewoon willen en heel rustig aanpakken. Je kan je niet zomaar inschrijven voor een wedstrijd die al binnen drie maanden plaatsvindt."
"De instapdrempel is wel laag. Je bent meteen vertrokken. De tijdsduur die je erin moet steken is beperkter dan bij pakweg fietsen. Een uurtje gaan fietsen doet conditioneel niet veel, maar een uurtje lopen is al best veel."
Geduld, regelmaat en motivatie
Geduld lijkt het codewoord. "Want anders wordt de trainingsbelasting snel te hoog, zowel fysiek als mentaal", vult Roosen aan.
"Ook regelmaat is cruciaal. Het zorgt ervoor dat je niet meteen zes keer per week gaat trainen als je dat toch niet kan volhouden. Beter drie trainingen per week dan een week met zes trainingen afwisselen met een week zonder training."
Een ambitieus marathonplan loopt dan ook niet voor iedereen goed af. Kristof Meul schreef zich na zijn eerste marathonsucces in voor een tweede, maar slaagde niet in zijn opzet.
"De intrinsieke motivatie was niet groot genoeg. En die moet er zijn, want dan gaat het trainen vanzelf."
Meul leerde van die aanpak, en blikt toch met grote voldoening terug op zijn eerste geslaagde marathon. "Ja, ’t zijn verhalen hé, en daar draait het toch om. Het smeedt vriendschappen, het is een avontuur. Ik kan het iedereen aanraden."