Ga naar de inhoud

Aardverschuiving bij de topteams: hoe de transfer van Hamilton zelfs Red Bulls dominantie zal overschaduwen

 vr 1 maart 2024 09:00
Carlos Sainz moet zijn zitje bij Ferrari in 2025 afstaan aan Lewis Hamilton.

Zelfs als hij alle 24 races wint, zal het niet al Max Verstappen zijn wat de klok slaat. Met zijn spraakmakende transfer richt Lewis Hamilton ook de schijnwerpers op de concurrentiestrijd tussen Ferrari en Mercedes. Wie trekt aan het langste eind? Lees het in deel 3 van onze voorbeschouwing op het F1-seizoen.

Vraagstukken bij overstap Hamilton:

 

  • Kan Lewis Hamilton nog eens het onderste uit de kan halen bij Mercedes of zit hij al met zijn hoofd bij Ferrari?
  • Raken Mercedes en Ferrari nu in een nog bitsere strijd verwikkeld om Hamiltons (on)gelijk te bewijzen?
  • Red Bull leek vrij van zorgen nu teambaas Christian Horner is vrijgepleit, maar de affaire blijft borrelen.

Valt er iets te doen aan Red Bull?

"Er is maar één team dat een grote stap vooruit lijkt te hebben gezet. Helaas, dat was het team dat vorig seizoen al het snelste was."

 

McLaren-teambaas Andrea Stella laat er na de testdagen geen twijfel meer over bestaan: Red Bull is alweer de gedoodverfde favoriet. 

 

"Ik denk dat 19 rijders in de paddock nu al weten dat ze de wereldtitel niet zullen winnen", voorspelde ook Fernando Alonso.

 

Kan een team dat vorig seizoen 21 van de 22 races won, eigenlijk nog beter doen? Wereldkampioen Max Verstappen, die 19 zeges voor zijn rekening nam, ziet alvast op de straatcircuits nog ruimte voor verbetering. 

 

Details dus. De Nederlander staat sinds mei 2022 ononderbroken aan de leiding van het WK-klassement. Ook nu lijkt Red Bull met gewaagde updates weer een kampioenenwagen te hebben ontwikkeld. 

 

En ook de mogelijke bom onder het 20e F1-seizoen van Red Bull is ontmanteld. De klacht tegen teambaas Christian Horner voor grensoverschrijdend gedrag is weerlegd. De succesformule van de wereldkampioen blijft dus overeind.

 

Of zo leek het toch, want aan de vooravond van de eerste GP werd mogelijk bewijsmateriaal gelekt naar alle F1-bonzen. Horner zit zo nog altijd in nauwe schoentjes.

Teambaas Christian Horner en Max Verstappen

Hamilton zet rivaliteit op scherp

Titelconcurrenten Ferrari en Mercedes lagen nochtans op de loer om een teken van zwakte bij de wereldkampioen af te straffen. Vooral de Scuderia maakte een sterke indruk tijdens de testdagen.

 

Toch zullen Ferrari en Mercedes vooral naar elkaar kijken dit seizoen. Vorig seizoen was het al razend spannend: Lewis Hamilton en George Russell sprokkelden amper 3 punten meer dan het Ferrari-duo.

 

En ook in 2024 lijkt het een nek-aan-nekrace te zullen worden tussen Ferrari en Mercedes. 

Ik zag mijn toekomst echt bij Mercedes, maar er deed zich een kans voor en ik besloot die te grijpen.

Lewis Hamilton

De nakende overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari in 2025 zet die rivaliteit nu nog wat meer op scherp. 

 

De zevenvoudige wereldkampioen zette begin februari de Formule 1 op zijn kop met misschien wel de meest spraakmakende transfer in de F1-geschiedenis. De Brit had het zelfs niet aan zijn ouders verteld.

 

"Ik heb mijn gevoel en hart gevolgd, en ik heb met niemand gesproken. Ik wilde het echt voor mezelf doen en ik moest uitzoeken wat het beste voor me zou zijn", verklaarde Hamilton in de BBC-podcast "Back at Base".

 

“Ik zag mijn toekomst echt bij Mercedes, maar er deed zich een kans voor en ik besloot die te grijpen. Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen.”


 “Ik schrijf mijn verhaal en ik vond dat het tijd was om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

De plek van Carlos Sainz wordt volgend jaar ingenomen door Lewis Hamilton.

"Spion van Ferrari"

Dat Hamilton volgend jaar een rood racepak aantrekt, zal beide teams nog meer motiveren om aan het langste eind te trekken in de concurrentiestrijd.

 

Ferrari zal willen tonen dat Hamilton de juiste keuze heeft gemaakt door zijn handtekening te zetten in Maranello, Mercedes zal net het tegendeel willen bewijzen.

 

En ook Hamilton zit tussen twee vuren. Hij stelt wel dat hij "megagemotiveerd" is om zijn 12e en laatste seizoen bij Mercedes in schoonheid af te sluiten, maar zit hij niet al met zijn hoofd bij Ferrari?

 

Toen de Brit tijdens de testdagen werd gespot terwijl hij foto's trok van de Mercedes W15, werd hij al plagerig "een spion van Ferrari" genoemd.

Dat Hamilton voor een ongemakkelijk seizoen bij Mercedes staat, is dan ook overduidelijk. Handelt de zevenvoudige wereldkampioen nog een heel seizoen in het belang van de Britse renstal?

 

"Het wordt op zijn minst wat vreemd en ongemakkelijk", voorspelde ook Max Verstappen al. "Hij heeft veel succes gehad met het team, maar Lewis zal niet meer overal bij worden betrokken."

 

"Hamilton heeft een goede relatie met het team en met teambaas Toto Wolff, maar er zal een punt komen waarop Toto zal zeggen dat hij niet meer bij alle vergaderingen welkom is."

 

Logisch, je wil Hamilton ook niet met te veel informatie naar de concurrentie laten overstappen. "Maar eenmaal Hamilton achter het stuur zit, zal hij wel nog voluit gaan voor de zege", is Verstappen vastberaden.

 

Een kampioen blijft een kampioen. Hamilton snakt al ruim 2 jaar naar een nieuwe F1-zege en hij zal maar al te graag nummer 104 nog bij Mercedes pakken.

Silly season

"Silly season", de geruchtenmolen die traditioneel tijdens de zomerbreak op gang komt, beloofde al een gekkenhuis te worden met 13 F1-rijders met een aflopend contract. En daar heeft Hamilton nu ook nog eens een bom onder gelegd. 

 

Niet alleen komt er een zitje vrij bij topteam Mercedes, maar met Carlos Sainz komt er ook een gegeerd talent op de markt. De Spanjaard moet zijn zitje bij Ferrari afstaan, maar heeft genoeg keuze om in de Formule 1 actief te blijven.

 

Red Bull, Mercedes, Aston Martin, Alpine, Williams, RB, Sauber en Haas hebben nog plek vrij in 2025. De speculatie over alle mogelijk verschuivingen zal dan ook het F1-seizoen domineren.

 

Daar zal zelfs een dominante Max Verstappen geen verandering in brengen.

Zo eindigde de strijd aan de top vorig jaar:

WK F1 2023 constructeurs
1. Red Bull 860 punten
2. Mercedes 409
3. Ferrari 406
Gerelateerd:
WK Formule 1 2024
DatumGrote PrijsWinnaarKlassement
02/03
Grote Prijs van Bahrein
Max Verstappen
Max Verstappen
09/03
Grote Prijs van Saudi-Arabië
Max Verstappen
Max Verstappen
24/03
Grote Prijs van Australië
Carlos Sainz
Max Verstappen
april 2024
07/04
Grote Prijs van Japan
Max Verstappen
Max Verstappen
21/04
Grote Prijs van China
Max Verstappen
Max Verstappen
mei 2024
05/05
Grote Prijs van Miami
22:00
19/05
Grote Prijs van Emilia-Romagna
15:00
26/05
Grote Prijs van Monaco
15:00
juni 2024
09/06
Grote Prijs van Canada
20:00
23/06
Grote Prijs van Spanje
15:00
30/06
Grote Prijs van Oostenrijk
15:00
juli 2024
07/07
Grote Prijs van Groot-Brittannië
16:00
21/07
Grote Prijs van Hongarije
15:00
28/07
Grote Prijs van België
15:00
augustus 2024
25/08
Grote Prijs van Nederland
15:00
september 2024
01/09
Grote Prijs van Italië
15:00
15/09
Grote Prijs van Azerbeidzjan
13:00
22/09
Grote Prijs van Singapore
14:00
oktober 2024
20/10
Grote Prijs van de Verenigde Staten
21:00
27/10
Grote Prijs van Mexico
21:00
november 2024
03/11
Grote Prijs van São Paulo
18:00
24/11
Grote Prijs van Las Vegas
07:00
december 2024
01/12
Grote Prijs van Qatar
18:00
08/12
Grote Prijs van Abu Dhabi
14:00