Ga naar de inhoud

Wout van Aert was zelfs niet van plan om te sprinten: "Maar de benen voelden goed, dus ik kon maar proberen"

 vr 16 februari 2024 18:18

Op koersdag 5 is het al prijs. Wout van Aert heeft in Portugal zijn eerste zege van het seizoen gepakt. En dat het zo vroeg raak is, deed onze landgenoot zichtbaar deugd: "Zeker omdat het in de sprint gebeurde", blikte Van Aert terug.

Wat goed is, komt snel, klinkt een wijsheid.

Wel: Wout van Aert pakte nooit sneller een overwinning dan dit jaar. Zijn vorige 'vroegste' zege boekte hij twee seizoenen geleden op 26 februari. Dat was toen wel meteen op zijn eerste koersdag in de Omloop.

 

Dat WVA nu 10 dagen vroeger raak schiet in Portugal, doet evenwel het beste vermoeden.

 

"Het is altijd belangrijk om een zege te pakken in het begin van het seizoen", vertelde Van Aert in een eerste reactie na de finish. "Dit is goed voor het vertrouwen. Zeker in een sprint - het was niet makkelijk. Ik ben blij."

 

En dan te denken dat Van Aert bij de start van de etappe niet van plan was om mee te sprinten. "Pas in de laatste 10 tot 15 kilometer heb ik de beslissing gemaakt", zei hij.

 

"Ik zat na de tussensprint in een goede positie en de licht oplopende sprint lag me wel. Ik voelde dat de benen goed waren, dus ik dacht: ik kan het maar proberen."

 

"Opluchting? Dat is verkeerd uitgedrukt. Het is gewoon leuk. Dit is een hoog aangeschreven koers, dus het is niet gemakkelijk om zo'n sprint te winnen. En winnen blijft altijd plezant."

Door de oplopende finish en tegenwind kon ik van achteren komen.

Wout van Aert

De ritwinnaar analyseerde achteraf ook zijn sprint: "Het was een beetje chaotisch om naar voren te komen door de brede weg richting de finish. Daar moest ik een beetje gokken."

 

"In de laatste bocht vond ik dan toch een goede positie. En door de oplopende finish en tegenwind was het uiteindelijk goed om van achteruit te komen."

 

"Ik kwam uit de slipstream van de mannen die iets te vroeg in de wind kwamen. Het liep dus helemaal zoals ik wou."

 

Van Aert liet nog zijn licht schijnen over het klassement: "Ik denk dat ik in een prima positie sta. Mijn plan was om een goede tijdrit te rijden, maar ik heb niet bijzonder veel verwachtingen."

 

"Ik heb mijn tijdritfiets afgelopen winter niet aangeraakt. Mijn benen zijn goed, maar een tijdrit is tegenwoordig zo precisiewerk dat ik verwacht dat ik wat tijd zal verliezen."

 

"Hopelijk staan we straks voor de slotrit nog met een paar jongens op een interessante plek in het klassement. Wie de favorieten zijn? Voor mij Evenepoel. Al was ik donderdag ook door anderen verrast op de klim."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: