Ga naar de inhoud

Na 3 gemiste dopingtests: World Athletics schorst zilverenmedaillewinnaar Mo Katir

 wo 7 februari 2024 17:58

De Wereldatletiekbond heeft Mo Katir op non-actief gezet. De Spaanse langeafstandsloper, die vorig jaar nog zilver pakte op het WK, miste drie dopingtest en werd zo automatisch geschorst. "Maar bij sommige van de aangewezen locatiefouten, was ik gewoon beschikbaar", verdedigt Katir - die in beroep wil gaan - zichzelf.

De Wereldatletiekbond heeft vandaag laten weten dat het langeafstandspecialist Mo Katir een voorlopige schorsing heeft opgelegd. De reden: Katir miste drie dopingtests in het afgelopen jaar.

 

Nieuws dat als een schokgolf door Spanje ging: de 25-jarige Spanjaard is wereldrecordhouder op de indoor 3.000 meter en Europees recordhouder op de outdoor 5.000 meter. Hij won ook al zilver op de 5.000 meter op het WK van vorig jaar in Boedapest, en brons op de 1.500 meter op het WK in Eugene een jaar eerder.

Bij sommige van de aangewezen locatiefouten, was ik gewoon beschikbaar.

Mo Katir

Katir legt zich niet zomaar neer bij het vonnis en verklaarde dat hij klaar is om in beroep te gaan.

 

"Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet gaat over het gebruik van doping zelf", legt hij uit. "Ik ben in de afgelopen maanden vaker getest, zonder enig probleem. Het gaat hier om een fout bij het ingeven van mijn locatiegegevens."

 

"Maar ook dat moet een vergissing zijn. Bij sommige van de locatiefouten die door de AIU zijn gemeld, was ik beschikbaar op de plaats, datum en tijd die door mij waren opgegeven."

 

Atleten moeten hun verblijfplaats door het jaar heen registreren om onaangekondigde buitencompetitietesten te ondergaan. Drie fouten leiden steevast tot een schorsing. 

Het voordeel van de twijfel kreeg Katir alvast niet van de Spaanse Atletiekfederatie (RFEA): "Zodra de officiële melding van de opening van het dossier door de World Athletics Integrity Unit werd ontvangen, is de licentie van de atleet onmiddellijk geschorst."


"Het is noodzakelijk te benadrukken dat de integriteit van de competitie en de geest van sportiviteit de fundamentele pijlers vormen van een schone en eerlijke sport, en boven elk sportief succes moeten worden verdedigd."

Katir in duel met Jakob Ingebrigtsen.