Ga naar de inhoud

Wat met "de beknopte Wereldbeker"? "10 à 12 manches en we vegen de rest niet van de kalender"

 ma 5 februari 2024 09:58
Eli Iserbyt won dit jaar de Wereldbeker.

Op de locatie van het WK veldrijden wordt naar goede gewoonte de kalender van het volgende crossseizoen gepresenteerd. Dat is in Tabor niet gebeurd. De verklaring hoef je niet ver te zoeken: de UCI sleutelt nog altijd aan de Wereldbeker. Topman Peter Van den Abeele gaf in Tsjechië een stand van zaken. 

Het huidige veldritseizoen blaast stilaan zijn laatste adem uit, maar hoe het volgende seizoen er zal uitzien, kan voorlopig niemand toelichten.

 

De voorbije maanden werd de almacht van de Wereldbeker (14 crossen dit seizoen) gehekeld door de renners, de UCI verwijt hen dan weer dat ze het regelmatigheidscriterium niet voldoende laten primeren.

 

Een facelift dringt zich dus op, maar een compromis is er nog niet. "We hebben serieus gedebatteerd", kon UCI-topman Peter Van den Abeele wel al verklappen. "Er zijn bepaalde reglementaire beslissingen genomen."

 

Wat dan? "Er zal meer bescherming zijn voor de Wereldbeker in de toekomst. Hoeveel manches er zullen zijn, hangt af van onze gesprekken met rechtenhouder Flanders Classics."

 

"Maar de Wereldbeker heeft een toekomst. We willen die meer buiten België krijgen en we willen de data van de buitenlandse manches beschermen."

Iedereen wil verminderen. Momenteel is er een contract van 14 tot 16 manches, 10 à 12 zou mooi zijn. En dan in december, januari en de WK-periode.

Peter Van den Abeele (UCI)

"Als UCI kunnen we de kalender bepalen", vervolgde de Directeur Sport. "Als we zondag crossen in Dublin of Val di Sole, dan is er zaterdag geen topevenement mogelijk."

 

Wordt het dan een gebalde versie richting de kerstperiode? "Niet enkel rond kerst. Maar de neuzen staan in dezelfde richting om te verminderen."

 

"Momenteel is er een contract van 14 tot 16 manches, 10 à 12 zou mooi zijn. En dan in december, januari en de WK-periode."

 

"We hopen dan op de grote namen, maar de renners bepalen zelf hun programma. We hopen zo wel de renners meer kansen te geven om de Wereldbeker te rijden."

Wanneer krijgen we witte rook?

Ook in de Wereldbeker zelf zullen dus crossen sneuvelen. "Daar beslist Flanders Classics over, wij moeten als UCI goedkeuren. Het is niet aan mij om daar op te antwoorden."

 

"We willen alles bespoedigen. We hopen tijdens de voorjaarsklassiekers met de volledige kalender naar buiten te kunnen komen."

 

"Iedereen heeft bestaansrecht, maar we willen de rest netjes rond de Wereldbeker en het WK plannen. We willen een beknopter programma aanbieden."

 

"Het kan niet de bedoeling zijn dat renners andere crossen rijden in plaats van de Wereldbeker. Dat willen we vermijden."

 

Andere organisatoren zullen ontgoocheld zijn. "Wij zijn baas over de reglementering, maar we zullen niet iedereen van tafel of van de kalender vegen. We willen die gewoon een betere plaats geven rond de Wereldbeker."

Wereldbeker veldrijden
datumcrosswinnaar mannen
15/10
WB Waterloo
29/10
WB Maasmechelen
12/11
WB Dendermonde
19/11
WB Troyes
26/11
WB Dublin
03/12
WB Flamanville
10/12
WB Val di Sole
17/12
WB Namen
23/12
WB Antwerpen
26/12
WB Gavere
30/12
WB Hulst
07/01
WB Zonhoven
21/01
WB Benidorm
28/01
WB Hoogerheide