Wordt binnenkort elke scheidsrechtelijke beslissing in vraag getrokken? Dat is wat leeft in de Belgische voetbalwereld na de nieuwe klacht van RWDM. Toch verzekert ex-scheidsrechter Serge Gumienny dat het niveau niet gedaald is. "Maar vanaf dat je twijfelt, ben je verloren", deelt hij zijn visie op de situatie.
"Als alle clubs het voortaan zo gaan aanpakken, zitten we vast in een straatje zonder einde."
Neen, ook Serge Gumienny staat niet te springen voor juridisch getouwtrek na elke foute beslissing op de Belgische voetbalvelden.
"Al valt er wel iets te zeggen voor de claim van RWDM", geeft de ex-ref toe. "Blijkbaar legde scheidsrechter Staessens achteraf een verklaring af bij de club waarbij hij toegaf dat hij niet goed wist hoe het reglement in elkaar zat bij de handsbal."
"Dat leidt ertoe dat RWDM op de kar springt om wedstrijden te laten herspelen. Maar de situatie is hier wel anders dan bij Anderlecht-Genk, omdat er bij hands altijd ruimte is voor interpretatie."
Toch staat er alweer een stevig vraagteken bij de wedstrijdleiding in de Jupiler Pro League.
Vraag naar betere begeleiding
"Er is wekelijks discussie", ziet ook Gumienny. "Maar ik vind persoonlijk dat er minder grote fouten gebeuren dan vroeger."
"De scheidsrechters zijn nu veel beter voorbereid op wedstrijden. Het zijn echt professionals. Ik durf niet zeggen dat het niveau verzwakt is, maar door de vele discussies kan ik ook moeilijk beweren dat het verbeterd is."
Al speelt de VAR wel een belangrijke rol in dat (vertekende?) beeld.
"De VAR is in het leven geroepen om de grote fouten uit de arbitrage te halen, alleen wordt nu ook naar elk detail gekeken. Die beelden worden tegen de wedstrijdleiding gebruikt."
"Alles wordt in vraag gesteld, dat maakt het moeilijker."
De scheidsrechters nemen jaarlijks een test af en moeten boven de 70% halen. Dus het moet écht wel goed zijn.
Al moet de scheidsrechter dan wel een pasklaar antwoord hebben - op basis van het reglement - wanneer clubs vragen hebben over een fase.
Als dat niet volgt, is er dan geen tekort aan kennis bij de refs? "Neen", is Gumienny duidelijk.
"De scheidsrechters nemen jaarlijks een test af en moeten boven de 70% halen. Dus het moet écht wel goed zijn. Op de universiteit heb je dan een onderscheiding."
"Maar op het moment dat je over het reglement begint te twijfelen, ben je verloren ..." En dus roept hij op om jonge scheidsrechters opnieuw beter te begeleiden.
"Het aanvoelen van een wedstrijd kan nog beter. Ik hoor dat scheidsrechters op de wedstrijd zelf niet meer begeleid worden door raadgevers. Dat lijkt me een gemis voor jongere scheidsrechters, die de ervaring van oudere refs wel kunnen gebruiken."
Dé sleutel voor een toekomst met minder klachten?