Ga naar de inhoud

Exact 100 jaar geleden begonnen de eerste Winterspelen: zonder Nederlanders en met een Belgische medaille

 do 25 januari 2024 17:26

De sportliefhebber is al ongeduldig aan het aftellen naar de Olympische Spelen in Parijs. Maar exact 100 jaar geleden waren alle ogen gericht op de eerste Winterspelen in Chamonix (Frankrijk). "Het was een innovatie die er niet zonder moeite is gekomen", vertelt sporthistoricus Roland Renson in De Wereld Vandaag. 

Op 25 januari 1924 reisden 300 atleten (onder wie slechts 13 vrouwen) naar Chamonix af voor de eerste Winterspelen.

 

Maar het wintersportevent in de Franse Alpen stuitte her en der op weerstand.

 

"De Scandinavische landen waren er niet bij in Chamonix, omdat die vanaf 1901 hun eigen internationale competitie (Nordic Skiing) organiseerden", weet sporthistoricus Roland Renson.

 

"Omdat de afwezige Scandinavische landen vonden dat zij het monopolie hadden met hun Nordic Skiing-event, mochten de eerste Spelen in Chamonix niet doorgaan onder de naam van Winterspelen, maar wel onder de naam van Wintersportweek."

 

Ook de Nederlanders stuurden hun kat. Ze waren nochtans toen al heer en meester in het schaatsen.

 

Maar de Franse organisatoren in Chamonix hadden Duitsland als verliezer van WOI geweerd van de Winterspelen. Een politiek besluit, waarmee Nederland het niet eens was.

2 van de 5 Belgische bobsleeërs die brons wonnen, deden ook mee in het ijshockey. Maar daarin sloeg België een mal figuur.

België stuurde wel een delegatie (van 18 atleten) naar de eerste Winterspelen. En die was succesvol.

 

"Met een vijfmansbob won België een bronzen medaille. Opvallend was dat 2 van de 5 Belgische bobsleeërs ook meededen in het ijshockey. Maar daar hadden de Belgen minder succes met pandoeringen tegen de VS (19-0) en Groot-Brittannië (19-3)."

 

De Britten waren trouwens de grote slokop in Chamonix. "Dat was geen toeval, want Chamonix was het geliefkoosde wintersportoord van de Britten", benadrukt Renson.

 

4 jaar later maakten onder meer Duitsland en ook Nederland hun debuut op de Winterspelen in Sankt-Moritz (Zwitserland).