Ga naar de inhoud

Victor Campenaerts wil in 2024 weer scoren op tijdritfiets: "Past perfect binnen mijn trainingsaanpak"

 zo 7 januari 2024 08:34
Campenaerts gebruikt de tijdritfiets ook om zich klaar te stomen voor het voorjaar.

Na een hoopgevend jaar, met een negende plek op de jaarranking, wil Lotto-Dstny in 2024 de lat nog hoger leggen. Daarvoor rekent het onder anderen op Victor Campenaerts (32). De ervaren pion mikt op het voorjaar en de Tour én lonkt opnieuw naar een oude liefde. "Trainen op de tijdritfiets past perfect binnen mijn schema."

Victor Campenaerts stond zongebruind onze reporter te woord op de mediadag van Lotto-Dstny. De ervaren wegkapitein bracht de voorbije maanden veel tijd door in Spanje, waar hij toewerkte naar het nieuwe seizoen.

 

"In Spanje word je minder lastiggevallen en kan ik gemakkelijker op tijd in mijn bed kruipen", vertelt Campenaerts. "Een van de moeilijkste dingen als renner is om nee te kunnen zeggen tegen vrienden en zo, dat gaat vlotter in Spanje."


"Ik huur een huis in de buurt van Malaga. Ik rij in februari dan ook de Ruta del Sol, die daar in de buurt wordt verreden. Daarna keer ik naar huis voor mijn voorjaar."


"Ik begin in de Omloop en rij dan ook Parijs-Nice, de E3, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Daarna stopt mijn voorjaar en verschuift mijn focus naar de Tour. Het winnen van een Tourrit, dat is mijn grootste droom voor 2024."

Met De Lie hebben we een duidelijke kopman, dat is belangrijk. Dat opent ook kansen voor renners als Van Moer, Vermeersch of mezelf.

Victor Campenaerts

Het team van de Nationale Loterij start opnieuw met ambitie in het Vlaamse voorjaar. "In onze ploeg hebben we met Arnaud De Lie nu een duidelijke kopman, en dat is belangrijk. Dat opent ook kansen voor renners als Brent Van Moer, Florian Vermeersch of mezelf."


"Renners voorop schuiven, zoals bijvoorbeeld Van Baarle vorig jaar deed in de Omloop, dat is the way to go. Dan word je nooit in het defensief gedrukt. Met Arnaud hebben we een wapen achter de hand. Dat is het meest ideale plan voor ons."

Campenaerts, Kron en De Lie zijn drie van de Lotto-speerpunten in het voorjaar.

Oude liefde

Campenaerts lonkt komend seizoen ook opnieuw naar een oude liefde: het tijdrijden. "Niet zozeer om klassementen te gaan nastreven", legt hij uit, "maar in rittenkoersen van een week zitten altijd wel tijdritten waarin je kan scoren."

 

"Binnen de perfecte trainingsomstandigheden dat ik zit, vergt het geen extra moeite om op de tijdritfiets te rijden. Het past perfect binnen het schema en het kan goed uitkomen voor de tijdritten op mijn programma."

 

"In het voorjaar zullen we almaar vroeger aan de bak moeten. De grote kanonnen vallen tegenwoordig aan op 100 km van de streep, dus moeten wij eraan beginnen op 120 km. Daarom train ik nu veel vlak en minder op explosiviteit, en tijdrittrainingen passen daar goed in."

Ik heb doorheen mijn carrière zelf mijn tijdritexpertise opgebouwd, en heb daar successen mee geboekt. Om nu nog te vernieuwen, daar ben ik te grijs voor geworden.

Victor Campenaerts

Met Loïc Segaert vertrok er bij Lotto-Dstny wel een coach met veel tijdritexpertise. "Dat is jammer, maar ik heb doorheen mijn carrière zelf mijn tijdritexpertise opgebouwd, en heb daar successen mee geboekt", zegt Campenaerts.


"Ik kopieer nu wat ik vroeger deed en dat blijkt toch nog te werken. Want in Luxemburg won ik nog een tijdrit voor Brandon McNulty, die vlak daarvoor nog vierde was geworden op het WK. Om mijn tijdritaanpak nu nog te vernieuwen, daarvoor ben ik iets te grijs aan het worden."

Gerelateerd: