Ga naar de inhoud

"Een compactere Wereldbeker met 10 of 12 veldritten op een seizoen zou wellicht nog attractiever zijn"

 za 6 januari 2024 10:42
Peter Van den Abeele, directeur Sport van de UCI.
Peter Van den Abeele, directeur Sport van de UCI.

Het veldritseizoen nadert mondjesmaat zijn ontknoping en dan laait de discussie over de kalender onvermijdelijk weer op. Veel waarnemers pleiten voor een compactere Wereldbekerkalender en daar kan ook UCI-topman Peter Van den Abeele zich wel in vinden. "Maar die onderhandelingen moeten we in eerste instantie voeren met rechtenhouder Flanders Classics", klinkt het.

De Wereldbeker telt dit seizoen 14 crossen en domineert daarmee de veldritkalender. En wanneer er geen WB-cross is, dan wel een andere veldrit. De Superprestige, X²O-trofee en de Exact Crossen vullen de overige dagen op.

 

Vooral tijdens de kerstperiode valt die overvolle veldritkalender op: vanaf 22 december tot en met 1 januari werd er op 8 van de 11 dagen gecrost. Daar kwam donderdag nog eens de Duinencross in Koksijde bij en dit weekend volgen ook nog Gullegem - een onafhankelijke cross - en de WB-veldrit in Zonhoven.

 

Ook Peter Van den Abeele, directeur Sport bij de Internationale Wielerunie UCI, beseft dat het allemaal wat van het goede te veel is. "Misschien zijn er wel minder crossen nodig. En misschien ook wel minder Wereldbekercrossen", sprak Van den Abeele in Koksijde.

We zitten regelmatig om de tafel met rechtenhouder Flanders Classics om de violen gelijk te stemmen.

Peter Van den Abeele

"Dat zijn onderhandelingen die we uiteraard in eerste instantie met Flanders Classics moeten voeren. Zij zijn de rechtenhouder", legt Van den Abeele uit.

 

En dat zijn uiteraard niet alleen sportieve onderhandelingen. Ook commerciële overwegingen spelen een rol. "Dat is logisch", klinkt het. "Flanders Classics heeft ingetekend voor 14 tot 16 manches."

 

"Wij zitten regelmatig om de tafel om de violen gelijk te stemmen. Pas vanaf dan kunnen we effectief naar buiten komen met een WB-kalender. En dan zal daaromheen de internationale kalender gecreëerd worden."

Een veel compactere Wereldbeker vanaf december tot en met de week voor het WK lijkt me logisch.

Peter Van den Abeele

De UCI en Flanders Classics moeten er dus samen uit komen. Maar wat is de wens van de UCI? "Ik kon ook leven met 14 (zoals nu, red). Maar met 10 of 12 WB-crossen op een seizoen zou het wellicht nog attractiever zijn", meent Van den Abeele.

 

"Een veel compactere Wereldbeker vanaf december tot en met de week voor het WK lijkt me logisch. Maar goed, als je dan ziet hoeveel volk er op een donderdag afzakt naar Koksijde, dan is de publieke belangstelling er toch ook wel."

 

Wereldbeker, X²O, Superprestige, Exact Cross: vaak zien de mensen door het bos de bomen niet meer. "We streven naar meer herkenbaarheid. Alle WB-crossen op zondag programmeren, was daarin een 1e stap. Maar blijkbaar is dat nog niet voldoende en moeten we dat nog duidelijker maken."

Wereldbeker veldrijden
datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
15/10
WB Waterloo
29/10
WB Maasmechelen
12/11
WB Dendermonde
19/11
WB Troyes
26/11
WB Dublin
03/12
WB Flamanville
10/12
WB Val di Sole
17/12
WB Namen
23/12
WB Antwerpen
26/12
WB Gavere
30/12
WB Hulst
07/01
WB Zonhoven
21/01
WB Benidorm
28/01
WB Hoogerheide