Ga naar de inhoud

Gelukkig geen voer voor controverse: gingen de Schotse vrouwen nu wel of niet voluit tegen Engeland?

 wo 6 december 2023 00:36

Match onder een vergrootglas. Schotland slaagde er niet in om het perceptieprobleem van zich af te spelen en ging met 0-6 onderuit tegen Engeland. Was dat nu ook bewust? Een blik op de match leerde dat er redenen genoeg waren om ze het voordeel van de twijfel te geven. Maar gelukkig deed Nederland eventuele controverse zelf teniet.

0-1, 0-2, 0-3, 0-4...


Toen duidelijk was dat Nederland (en niét België) zou meestrijden voor groepswinst zagen onze noorderburen met lede ogen aan hoe de score in Schotland - Engeland nog voor rust in sneltempo aandikte.

 

Wellicht heeft u de voorbije dagen gelezen dat de Schotten in die partij onder een vergrootglas zouden liggen. Omdat enkele speelsters er eigenlijk baat bij hadden om zwaar te verliezen, zodat ze met Team Great Britain naar de Spelen konden.

 

En dus keken velen met argwaan naar de Schotten.

Zou eventuele Nederlandse woede terecht geweest zijn?

 

Om die vraag te beantwoorden, keken wij tijdens de Derby der Lage Landen ook geïnteresseerd naar Schotland - Engeland.

 

Snel was duidelijk dat de thuisploeg niet zijn beste wedstrijd kende en evenmin dezelfde weerbaarheid toonde als in de meeste voorgaande groepsmatchen.

 

Die vaststellingen zijn natuurlijk niet onlogisch wanneer je zelf niks meer te winnen hebt.

Schots offensief

De zes tegengoals (zie video bovenaan) dan maar eens kritisch bekijken.

 

Bij het openingsdoelpunt zagen de Schotten er misschien wel het meest belabberd uit. Greenwood mocht helemaal vrijstaand koppen op een hoekschop, doelvrouw Alexander had beter kunnen doen.

 

Bij de vijf overige treffers viel er - naar onze bescheiden mening - niemand flagrante fouten te verwijten.

 

Oké, de Schotse vrouwen acteerden vooral in de eerste helft defensief wel ondermaats. Trainer en speelsters zouden dat na afloop ook toegeven: "Tegen topploegen kan je niet op die manier verdedigen", klonk het zelfkritisch.

Ik hoop dat zo'n situatie in de toekomst niet meer hoeft voor te vallen. 

Daniëlle van de Donk

Maar dat de Schotten het Engeland cadeau gaven? Die indruk hadden we allerminst.

 

Onder meer doelvrouw Alexander zorgde ervoor dat de Engelse overwinning 'maar' bij een 0-6 bleef. Ze stopte bijvoorbeeld een enorme mogelijkheid van dichtbij voor de bezoekers.

 

Bovendien ging Schotland in het slotkwartier nadrukkelijk op zoek naar een eerredder, die dodelijk had kunnen zijn voor de Engelsen. Maar in minuut 92 pakte de Engelse keepster Earps uit met een geweldige save, die via de paal uit doel bleef.

 

Cruciaal. Want ondanks de 3-0 van Nederland leek Engeland door een late 6-0 - weer viel Schotland niets te verwijten - nog naar de leidersplaats te wippen.

Iedereen hield zich op dat moment klaar voor een storm van kritiek door Oranje. Maar door een ultieme goal van Nederland verdween eventuele controverse toch nog in de vuilbak.

 

Gelukkig maar?

 

Bij Nederland haalden ze alvast opgelucht adem en wuifden ze de complottheorieën na de wedstrijd met een glimlach weg.

 

"Ik denk wel dat Schotland er alles aan gedaan heeft", vertelde de Nederlandse metronoom Daniëlle van de Donk. "Ik weet ook dat Engeland in een machine kan veranderen. Ik heb alleen maar respect voor hen. Wij hoorden tijdens de wedstrijd gelukkig wat we moesten doen."

 

"Ik hoop wel dat zo'n situatie in de toekomst niet meer hoeft voor te vallen. Ik denk ook dat zij dat zelf niet prettig gevonden hebben. Hopelijk wordt hier nog eens naar gekeken, om het te kunnen voorkomen."

Gerelateerd: