Ga naar de inhoud
Nederland zet België opzij met 4-0.

Red Flames zien Nederland (ondanks Engelse monsterscore) na doldwaze avond doorstoten naar Final Four

 di 5 december 2023 22:40
Nederland
einde
4-0
België
UEFA Women's Nations League: Nederland - België

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben België met 4-0 verslagen in de Nations League en dat volstaat net voor een plaats bij de laatste 4. Dankzij een doelpunt diep in de toegevoegde tijd overtroeven de Oranje Leeuwinnen Engeland met een goal. De vicewereldkampioen won nochtans met 0-6 in Schotland.

De anticlimax die de Red Flames niet verdienden.


Na een sterke Nations League-campagne - gekleurd door twee stuntoverwinningen - moesten de Belgen op de slotspeeldag nog een allesbeslissende wedstrijd afwerken. Groepswinst, maar ook een degradatieduel behoorden nog tot de mogelijkheden.


Al snel zou blijken dat het bijzonder moeilijk zou worden om dat laatste scenario tegen een beresterk Nederland te vermijden. Sterker nog: de Belgen zouden vanavond slechts een bijrol spelen in een zinderende tale of two cities.

 

Niet de Red Flames, wel Engeland - dat tegelijkertijd tegen Schotland speelde - was vandaag de grootste concurrent van Oranje. Terwijl Nederland na een dominant uur tegen onze landgenoten 2-0 was voorgekomen in Tilburg, had Engeland er al 5 gemaakt in Glasgow.

 

Virtueel sprong Engeland - met een beter doelpuntensaldo - zo over Oranje naar de koppositie van de groep. 

 

De nachtmerrie van Nederland en de voorspelling van veel complotdenkers leek dan toch werkelijkheid te worden.

Winnen was niet langer genoeg voor Nederland.

Maar een ultieme rollercoaster met drie goals - in drie minuten en twee verschillende steden - zou nog voor een ultieme ontknoping zorgen.

Zet u schrap.

 

In minuut 92 liet Egurrola Tilburg een eerste keer helemaal ontploffen. Met een verlossende kopbal leek ze een radeloos Nederland virtueel weer de groepswinst te schenken.

 

Maar nog geen minuut later zou er opnieuw een ijzige stilte over het Koning Willem II-stadion vallen. Engeland had zowaar 0-6 gemaakt in Glasgow ...

Een klap die de thuisploeg - met nog amper een minuut op de klok - niet meer te boven zou komen? Neen neen, diezelfde Egurrola trof in de 95e minuut nogmaals raak en schonk Nederland na een zinderende ontknoping alsnog de felbevochten kroon van groepswinnaar.

 

En u zou het bijna vergeten: door het verlies bleven de Flames - na een nochtans uitstekende campagne - op een derde plaats in de Groep des Doods steken en moeten zo nog een degradatieduel afwerken om in de hoogste klasse van de Nations League te blijven.

Gerelateerd:

Nederland - België

22:37

EINDE: 4-0!

Een ontknoping die nog lang zal nazinderen. In de 95e minuut zorgt Egurrola voor de verlossende 4-0. Nederland is zo toch groepswinnaar. Onze Red Flames speelden vandaag een bijrol in een spannend schouwspel.

22:36

De nachtmerrie van Nederland lijkt werkelijkheid te worden. Het Nederlandse feestje is van korte duur. Ook Engeland heeft nog een doelpunt gemaakt. Opeens is het akelig stil in Tilburg. Engeland is virtueel weer groepswinnaar.

22:32

Verlossing voor Nederland!

Tilburg ontploft! Egurrola kopt een bal op de lat in tweede instantie binnen. Nederland is virtueel weer groepswinnaar.

22:25

Evrard pakt uit met parade

Invaller Miedema - die haar comeback maakt na een zware kruisbandblessure - dribbelt zich een weg door het hart van de Belgische defensie, maar botst op Evrard. In de herneming trapt Beerensteyn in het zijnet. Het broodnodige doelpunt blijft uit voor Nederland.

22:16

De bal gaat vliegensvlug van links naar rechts. De alles-of-niets-tactiek van Nederland zorgt voor veel tempo, maar ook veel slordigheden in het spel. Wie kan er nog profiteren van een perfect stom?

22:14
22:12

Wullaert laat Tilburg bibberen

Als een duiveltje uit een doosje duikt Wullaert plots op voor de Nederlandse doelvrouw Van Domselaar. De kapitein van de Flames haalt uit naar de verste hoek, maar ziet haar schot gepareerd worden. Nu is het Nederland dat met de schrik vrijkomt.

22:10
22:08

´Oranje zoekt radeloos naar een extra doelpunt en heeft dat bijna te pakken via Roord. Het nummer 6 van de thuisploeg neemt een uitstekende hoekschop meteen op de volley, maar knalt het leer nipt naast de paal. Een diepe zucht weerklinkt in Tilburg.

22:04

De wedstrijd heeft een dubbele bodem gekregen. Winnen is niet langer genoeg voor Nederland, dat - door de monsterscore van Engeland - absoluut nog moet scoren tegen onze landgenoten. De thuisploeg voert duidelijk de druk op, maar gunt onze landgenoten ook wel kansen in de omschakeling. Een interessante situatie tussen delijnen.

21:58
21:57

Doelpunt Nederland: 2-0

Het Koning Willem II Stadion ontploft. Deels uit frustratie, maar grotendeels door de 2-0. Beerensteyn reageert het snelst op een bal tegen de paal en duwt zo de dubbele voorsprong op het bord. De aanvalster van onze noorderburen graait de bal meteen uit het net en holt naar de middenstip. Nederland sluipt weer dichter bij groepswinst, maar moet zeker nog een doelpunt maken.

21:55

Daar zijn de Flames een eerste keer. Na een scherpe counter zwiept Wullaert het leer in de grote rechthoek. Daar staat Wijnants klaar om af te drukken, maar onze landgenote duwt naast.

21:52

0-5

Ondertussen is het 0-5 geworden in Schotland-Engeland. De vrees voor Nederland wordt een waarheid ... Oranje moet al twee keer scoren om groepswinnaar te worden. Of kunnen de Belgen profiteren van de radeloosheid van hun tegenstander?

21:49

Van de Donk krijgt meteen een gouden kans om te scoren, maar het nummer 10 van Nederland duwt het leer vanaf een vijftal meter van het doel slapjes naast.

21:35

Nederland moét scoren

De tweede helft wordt op gang gefloten. Zonder Wijnants, maar wel met Blom in de aanval. Ondertussen is Nederland ook virtueel zijn leidersplaats kwijt in de groep, omdat Engeland 0-4 voor staat tegen Schotland. Oranje moét dus scoren.

21:31

RUST: 1-0

De Red Flames hebben gevochten voor wat ze waard zijn in de eerste helft, maar moet eerlijk zijn meerdere erkennen in Nederland. Oranje domineerde de eerste 45 minuten en maakte na een dik half uur ook het logische openingsdoelpunt. Ondertussen staat ook Engeland 0-3 voor tegen Schotland, dus Nederland - dat een beter doelpuntensaldo moet hebben voor groepswinst - zal ook in de tweede helft vol moeten doorgaan tegen onze landgenoten.

21:27