In Merelbeke vond afgelopen weekend de finale van de Wereldbeker kunstwielrijden plaats. Een van de weinige wielersporten die in ons wielergekke
land nog onbekend is. Kunstwielrijden combineert kracht, acrobatie en spektakel in één geheel. Sportweekend ging op bezoek en maakte kennis met de sport.
Bij het kunstwielrijden krijgen de deelnemers 5 minuten de tijd om op muziek hun acrobatische kunstjes te tonen, dat gebeurt op een fiets zonder remmen.
Kunstwielrijder Jelle Delporte omschrijft het doodgewoon als “turnen op een fiets.” Het ziet er toch moeilijker uit dan het klinkt, als je het ons vraagt.
Achteruitrijden, een handstand doen, springen, … Je houdt het niet voor mogelijk. De bedoeling is om op het einde van de oefening zoveel mogelijk punten over te houden en dus zo weinig mogelijk foutjes te maken.
“Hierbij is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk beweegt en je de oefening gestrekt uitvoert”, verduidelijkt deelneemster Tatika Bovendaerde. “De grond raken is uit den boze, want dan verlies je de meeste punten.”
Spektakel gegarandeerd, maar het gevaar lijkt ons ook bij iedere beweging om de hoek te loeren: “Kunstwielrijden is zeker niet gevaarlijk. Hier en daar zal je er wel een blauwe plek aan overhouden. Om te vergelijken: mijn man heeft gevoetbald en had meer blessures dan ik.”
Ik heb in België nog niemand ontmoet die de sport kende voordat ik erover vertelde.
Onwetendheid
Er zijn vandaag slechts 2 kunstwielrijclubs in ons land, hoe staat de sport ervoor in ons land?
"Ik heb in België nog niemand ontmoet die de sport kende voordat ik erover vertelde", beaamt Delporte de onwetendheid over de sport in ons land.
Wat het niveau betreft, plaatst Tatika Bovendaerde ons land wel bij de betere middenmoot.
"De echte wereldtop doet zaken die wij nog niet kunnen, maar waar we hopelijk wel naartoe zullen groeien."
"De hoop is om het aantal sporters in België de komende jaren te verdubbelen en het niveau op te krikken. Wie weet halen we dan wel de top 5 van de wereld”, besluit Bovendaerde hoopvol.