Ga naar de inhoud

Belgische beloften houden kansen op EK gaaf met gelijkspel tegen grootmacht Spanje

 di 21 november 2023 21:53
Engels
Arne Engels steekt zijn duim op na zijn doelpunt.

België heeft in de voorrondes voor het EK voor beloften even gesnuffeld aan een stunt tegen Spanje, maar de penaltygoal van Arne Engels werd razendsnel teniet gedaan.

De jonge veulens van bondscoach Gill Swerts waren afgelopen vrijdag door Schotland enigszins uit EK-koers geslagen. Tegen Spanje konden ze bewijzen dat dit een accident de parcours was.

Spanje is bij de jeugdelftallen al decennialang een referentie. Afgelopen zomer speelden de Spanjaarden nog de finale van het EK voor beloften, die ze weliswaar verloren tegen Engeland.

Doelman Vandevoordt kreeg dan ook behoorlijk wat werk, al gaven de jonge Duivels toch ook regelmatig weerwerk. Fofana scoorde bijna na een weergaloze dribbel.

In de 2e helft loerde een stunt even om de hoek, toen Siquet gretig ging liggen na een duwtje in de 16 en Arne Engels met een rustig rollertje de penalty omzette.

De vreugde was van korte duur want Samu Omorodion, pas ingevallen, maakte snel gelijk. Maarten Vandevoordt mag van geluk spreken dat de camera's net waren uitgevallen bij dat doelpunt, want de Genk-goalie zag er niet al te best uit.

Beide landen kregen nog kansen, waaronder zelfs een heel goeie voor de Belgen, maar met een gelijkspel mag bondscoach Swerts tevreden zijn, zeker omdat concurrent Schotland bleef steken op een gelijkspel in Hongarije.

Bondscoach Swerts: "Snelle gelijkmaker is enige smet"

Gill Swerts wist dat zijn spelers bij momenten zouden afzien tegen dit Spanje, maar ook dat er kansen zouden komen. Beide voorspellingen kwamen uit. "Dit is een elftal dat je kan pijn doen. Ze lieten ons achter de bal lopen in de eerste helft."

 

"Maar in de tweede helft konden we hen toch naar achteren duwen. Die snelle gelijkmaker is de enige smet op de wedstrijd. Nadien kon het nog beide kanten uit."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

België in kwalificaties EK U21

wedstrijden België
België Kazachstan 1-0
Malta België 0-2
Hongarije België 0-1
België Schotland 0-2
België Spanje 1-1
België Malta 3-1
Spanje België 1-0
Kazachstan België 14/09/24
Schotland België 11/10/24
België Hongarije 15/10/24
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 6 5 1 0 +14 16
2. Schotland 6 4 1 1 +7 13
3. BELGIE 7 4 1 2 +3 13
4. Hongarije 6 2 1 3 0 7
5. Kazachstan 4 1 0 3 -5 3
6. Malta 5 0 0 5 -14 0

Slovakije is als gastland van het EK U21 in 2025 al zeker van deelname. De groepswinaars van de 9 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde, samen met de beste drie nummers 2 uit elke groep. De overige zes nummers 2 spelen in play-offs om de resterende 3 EK-tickets.