Ga naar de inhoud

EK-kwalificatie klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
22
4
2
Oostenrijk
19
8
6
1
1
17
7
3
Zweden
10
8
3
4
1
14
12
4
Azerbeidzjan
7
8
2
5
1
7
17
5
Estland
1
8
0
7
1
2
22
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0

Tedesco wil wat vraagtekens wegwerken tegen Servië: "Goed moment om andere spelers kansen te geven"

 di 14 november 2023 14:58
" "
De bondscoach wil wat dingen uitproberen in de oefenmatch tegen Servië. "Het moment daarvoor is ideaal, in maart oefenen doe je toch graag met je beste ploeg."

Een oefenwedstrijd dient om te oefenen. Domenico Tedesco wil de partij van morgen in Brussel tegen Servië aangrijpen om enkele zaken uit te testen met het oog op de EK-voorrondematch van zondag tegen Azerbeidzjan en op Euro 2024, waarvoor de Rode Duivels al geplaatst zijn. "Openda is in heel goede doen bij Leipzig, maar ik voel me niet verplicht om hem daarom te laten spelen", vertelde de bondscoach op de persconferentie. "Het helpt wel."

De Rode Duivels zijn sinds de vorige interlandbreak zeker van het EK. Tegen Azerbeidzjan, als nummer 120 van de wereld op papier veel zwakker dan wij als nummer 5 (al werd het in de heenmatch maar 0-1), wil Tedesco experimenteren met een mix van basisspelers en gelegenheidsspelers.

"Het is een interessant moment om andere spelers aan het werk te zien. Spelers die tot nu toe minder kansen gekregen hebben", zegt de bondscoach.

 

"Daarnaast is het ook belangrijk een goed gevoel over te houden aan de wedstrijd en als het kan ook te winnen. Dat moet altijd het uitgangspunt zijn."

"Er zitten toch nog enkele vraagtekens in onze groep en daarvoor willen wij graag oplossingen zien: spelers die hen eventueel kunnen vervangen."

"De timing van deze oefeninterland is daarvoor ook goed. In maart spelen wij nog twee oefeninterlands (onder meer tegen Engeland, red), maar dan moet je toch met je best mogelijke opstelling voor de dag komen."

Niet veel kwaliteitsverlies bij Servië tussen A- en B-team. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat bij ons ook zo is.

Bondscoach Domenico Tedesco

Het Servië van Mitrovic en Vlahovic wordt een taaie kluif morgen, beseft Tedesco: "Het is een heel goed team. We analyseerden hun basiselftal en hun B-team. Ze verliezen in het tweede geval niet veel aan kwaliteit."

"Maar ik ben er volledig van overtuigd dat die oefening bij ons ook zo uitdraait. We werken nu al maanden samen. Ik hou van de atmosfeer, de kwaliteit en de jonge spelers die grote stappen zetten bij hun clubs."

"Ik ben heel trots en kijk al uit naar morgen. Zenuwachtig ben ik ook wel een beetje, maar toch vooral nieuwsgierig. Het is goed om nieuwe gezichten te zien."

"Openda is heel goed bezig, vooral qua pressing is hij heel goed"

De vraag is of Tedesco voorin met 1 of 2 spitsen zal starten. Het experiment met Loïs Openda naast Romelu Lukaku voorin draaide voor de rust in Oostenrijk niet goed uit.

"Twee spitsen, dat is best mogelijk, want alle systemen liggen dicht bij elkaar: 4-3-2-1, 4-2-2, maar we kunnen ook 4-3-3 spelen."

"Openda zit in een heel goeie vorm bij Leipzig, net als Rom. Het helpt altijd als je met een goeie flow van je club komt, maar ik voel me niet verplicht om een speler daarom te laten spelen. Maar het helpt wel."

"Openda is er bovendien ook altijd bij. Enkel in juni niet, toen we ervoor kozen hem het EK bij de beloften te laten spelen."

"Vooral zijn pressing is heel goed, van topniveau en met veel snelheid en intensiteit. Dat kent hij van bij Leipzig, dat met een laag blok op de tegenaanval speculeert. Hij is daar een belangrijke schakel in."

Een constante in het tactische geschuif bij Tedesco is een verdediging met 4, tenminste aan de aftrap. "Of wij ook met drie achterin kunnen spelen? Dat is zeker mogelijk. We hebben zelfs tijdens de wedstrijd al een paar keer geschoven naar 5 achterin. Dat was zo in Zweden, toen ze Ibrahimovic inbrachten. En ook in Oostenrijk speelden we na rust met vijf achterin."

"Je schakelt makkelijk op dat systeem over en het voordeel is dat het spel van achteruit dan makkelijker te lezen is."

Openda zit in een heel goeie vorm bij Leipzig, net als Rom. Het helpt altijd als je met een goeie flow van je club komt, maar ik voel me niet verplicht om een speler daarom te laten spelen. Maar het helpt wel.

Domenico Tedesco
Gerelateerd: