Ga naar de inhoud

Red Lions en Red Panthers loten gunstig voor olympisch kwalificatietoernooi in Valencia

 di 7 november 2023 15:41
De Red Lions zijn de olympische kampioen.
De Red Panthers zijn Europees vicekampioen. Enkel Nederland was sterker in augustus in Duitsland.

De Internationale Hockeyfederatie (FIH) heeft vandaag de groepen geloot voor de olympische kwalificatietoernooien. De Belgische hockeymannen en -vrouwen spelen allebei tussen 13 en 21 januari in Valencia in Spanje. De mannen bekampen Ierland, Japan en Oekraïne, de vrouwen Zuid-Korea, Ierland en Oekraïne.

De Red Lions zijn olympisch kampioen. Net als de Red Panthers moeten ze proberen in de top 3 te eindigen in een toernooi met 8 landen.

Twee andere toernooien worden gespeeld in Oman, voor de mannen, en in India, voor de vrouwen. De indeling werd gisteren gemaakt op basis van de wereldranking op 5 november.

Vandaag is er geloot voor de groepen in Valencia. De mannen, nummer 2 van de wereld, treffen in hun poule Ierland (FIH-13), Japan (FIH-15) en Oekraïne (FIH-29). De andere groep bestaat uit Spanje (FIH-8), Zuid-Korea (FIH-10), Oostenrijk (FIH-19) en Egypte (FIH-20).

De vrouwen, nummer 4 van de wereld, treffen Zuid-Korea (FIH-12), Ierland (FIH-13) en Oekraïne (FIH-28). De andere poule hier bevat Groot-Brittannië (FIH-7), Spanje (FIH-8), Canada (FIH-16) en Maleisië (FIH-18).

De top twee in elke groep plaatst zich voor de halve finales van het kwalificatietoernooi. De twee finalisten mogen hun tickets voor Parijs boeken, net als de winnaar van de troostfinale.

5 mannen- en 5 vrouwenteams voor Parijs 2024 zijn al bekend

Groot-Brittannië (FIH-4), Duitsland (FIH-5), Nieuw-Zeeland (FIH-11), Maleisië (FIH-12), Pakistan (FIH-16), Canada (FIH-17), Chili (FIH-22) en China (FIH-23) zijn de overige acht mannenteams die in Oman strijden voor kwalificatie.

Bij de vrouwen gaan Duitsland (FIH-5), India (FIH-6), Nieuw-Zeeland (FIH-9), Japan (FIH-11), Chili (FIH-14), de Verenigde Staten (FIH-15), Italië (FIH-19) en Tsjechië (FIH-25) in India voor de laatste olympische tickets.

Naast gastland Frankrijk zijn Nederland, Australië, Argentinië en Zuid-Afrika dankzij winst in hun continentaal kampioenschap al zeker van deelname aan het olympisch hockeytoernooi in Parijs (27 juli-9 augustus 2024), zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Ook India, bij de mannen, en China, bij de vrouwen, kwalificeerden zich zo al voor Parijs.