Ga naar de inhoud

Thibau Nys treedt in de voetsporen van zijn vader: "Eindelijk hebben we 10 zeges op de Koppenberg"

 wo 1 november 2023 15:14

Op 1 november 2001 begon vader Sven Nys aan zijn heerschappij op de Koppenberg. Nys senior won toen zijn eerste van 9 kasseien, Thibau Nys heeft vandaag zijn eerste vinkje gezet. "Ik heb nog maar zelden zo'n cross meegemaakt", zuchtte hij.

In 2012 zette Sven Nys zijn naam voor het laatst op de erelijst van de Koppenbergcross. 11 jaar later staat zijn opvolger te blinken op het hoogste schavotje. 

 

Bestaat er een mooier gevoel dan solo aankomen op de plaats waar je vader zo vaak geschitterd heeft? "Neen, absoluut niet", hijgde Thibau Nys na een zware cross.

 

"Ik heb nog maar zelden zo'n wedstrijd meegemaakt. Het was zo'n trage cross die je helemaal leegtrekt."

 

"Dan heb je tijd om na te denken. Je bent met jezelf bezig en je zoekt je tempo. Dat is een eenzaam gevoel, alsof je helemaal alleen rondrijdt."

Het EK zondag? Daar denk ik nu niet aan. Het is al een geweldig seizoen geweest. Het geeft niet als ik verlies. Ik ga er gewoon voor.

Thibau Nys

De start was nochtans geen schot in de roos. "Het was superglad en ik had iets meer bandendruk, maar dat pakte niet echt goed uit."

 

"Ik heb dan een tempo gezocht dat ik de hele cross kon volhouden en ik heb naar niemand gekeken. Er was heel weinig interval, maar die limiet zoeken was moeilijk. Het was een strijd met mezelf."

 

Maar Nys won dus wel en stak zijn 2 handen in de lucht, symbolisch voor het mandje met 10 zeges op de Koppenberg voor de familie Nys.

 

"Ongelofelijk! We hadden er al een tijdje over gesproken, nu hebben we er eindelijk 10."

 

Zondag kan er nog een mijlpaal volgen op het EK. "Daar denk ik nu niet aan. Ik geniet hier even van. Het is al een geweldig seizoen geweest. Het geeft niet als ik verlies. Ik ga er gewoon voor."

Gerelateerd: