Ga naar de inhoud

De magie van de Ryder Cup: niet voor het geld, zuiver voor de eer in een helse sfeer

 wo 27 september 2023 17:07
Luister naar een nieuwe aflevering van Sporza Daily over de Ryder Cup.

Voor golfliefhebbers kan het niet snel genoeg vrijdagochtend zijn. In Rome begint dan de 44e editie van de prestigieuze Ryder Cup, het tweejaarlijkse onderonsje tussen de VS en Europa. Wat maakt het landentoernooi zo gerenommeerd? In Sporza Daily zijn Nicolas Colsaerts en Karl Vannieuwkerke één brok enthousiasme. 

Karl Vannieuwkerke kennen we uiteraard als wieler- en voetbaldier, maar hij is naar eigen zeggen ook "verslingerd geraakt aan de golfsport".

 

"Door zelf te golfen, maar ook door mijn aanwezigheid op de Ryder Cup in 2012", vertelt de presentator en commentator in Sporza Daily. "Als je het één keer ter plekke meemaakt, ben je helemaal verkocht."

 

"Ik zit 30 jaar in deze stiel en dat evenement staat in mijn top 3, misschien wel op nummer 1. In 2012 had je in Chicago namelijk The Miracle of Medinah", verklaart hij zijn liefde. 

 

Het Europese team kon toen een 10-6-achterstand op de VS wegwerken, nota bene op de slotdag én in het hol van de leeuw. Er was toen ook een belangrijke rol weggelegd voor Nicolas Colsaerts.

 

"Colsaerts opende de eerste dag en ik mocht hem mee volgen binnen de touwen. Hij speelde toen met zijn partner Lee Westwood tegen de VS met onder meer Tiger Woods. En Colsaerts was weergaloos."

"Of ik nog mijmer over die editie? Man, er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk", zet Nicolas Colsaerts meteen de toon. "Ik word er nog veel over aangesproken en door herkend."

 

"Het geeft heel veel voldoening dat je een vlagje hebt geplant in het geheugen van de golfliefhebber. Voor altijd zal ik als een van de spelers van die editie herkend worden."

 

11 jaar na zijn deelname is de liefde voor de Ryder Cup nog altijd even vurig. "Golf is een individuele sport, maar in dit toernooi speel je in teamverband. Je raakt een ander deel van je DNA aan en ik houd van deze competitievorm."

Het geeft heel veel voldoening dat je een vlagje hebt geplant in het geheugen van de golfliefhebber. Voor altijd zal ik als een van de spelers van die editie in 2012 herkend worden.

Nicolas Colsaerts

Roepen en schreeuwen: "De sfeer is surrealistisch"

Niet alleen het sportieve facet, ook het volledige plaatje errond wekt bij Karl Vannieuwkerke bijzonder veel enthousiasme op. Met dank aan de 13e man. 

 

"De Ryder Cup is zo speciaal door de strijd tussen 2 continenten met allebei 12 spelers en zeker door de sfeer die er heerst."

 

"Op een normaal toernooi heb je een gebod van stilte, maar hier beland je in een cupsfeer. Zeker bij de eerste afslag 's ochtends."

 

"Dan roepen en schreeuwen de twee kampen naar elkaar. Er hangt dan een voetbalsfeer rond de golfbaan. Dat maakt het surrealistisch." 

 

Nicolas Colsaerts: "Thuis voel je als Europeaan de steun en de positieve energie van de fans. In de VS is er veel verbale agressiviteit en zo is het geen eenvoudig podium om op te presteren. Zeker met al die druk, want die is heel hard aanwezig."

 

En als toeschouwer word je dan blijkbaar volledig opgeslokt door het spelletje. "Pas na een halfuur had ik in Chicago door dat ik al een hele tijd naast Michael Jordan liep", getuigt Vannieuwkerke. 

 

"En George Bush Sr. bleek de man die in een zakje chips zat te frutselen. Alle groten der aarde willen het dus van dichtbij meemaken."

Nicolas Colsaerts geniet van de Ryder Cup-zege in 2012.

Colsaerts als vicekapitein: "Management van de course is heel belangrijk"

Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters hebben in vorige edities (2012 en 2016) hun opwachting mogen maken bij de Europese selectie.

 

Een tweede uitnodiging zat er tot dusver niet meer in, maar Colsaerts is deze week wel een van de vicekapiteins van het Europese team.

 

"Hij is een soort doorgeefluik van de captain naar de spelers. Hij bemiddelt, overlegt, bekijkt mee hoe er moet worden gespeeld", legt golfkenner Vannieuwkerke uit.

 

"En hij kijkt ook naar het management van de course. De meeste Europese golfers kennen deze baan in Rome als hun broekzak en dat thuisvoordeel is heel belangrijk."

 

"Een decennium na mijn deelname was het een hele eer om gekozen te worden als een van de vicekapiteins", aldus Colsaerts.

 

"De voorbije periode hebben we een band proberen op te bouwen met de 12 Europese spelers. Hoe spelen ze? Hoe functioneren ze optimaal? Hoe gaat hun staf tewerk? Tijdens de week laten we hen dan zo goed mogelijk renderen."

Geen prijzengeld? Elke golfer wil hier zijn. De prestige is immens en de geschiedenis gaat bijna 100 jaar terug. De verdiensten zijn in de andere circuits zo groot dat er weinig misbaar bij de deelnemers is.

Karl Vannieuwkerke

Sportieve eer staat er in Rome op het spel, een financiële bonus niet. Hoewel de lucratieve golfsport toch wel een beetje ziek is door de vele centen, verdien je aan winst in de Ryder Cup helemaal niets.

 

Vannieuwkerke: "En toch wil elke golfer hier zijn. De prestige is immens en de geschiedenis gaat bijna 100 jaar terug. De verdiensten zijn in de andere circuits zo groot dat er weinig misbaar bij de deelnemers is."

 

Colsaerts: "Europa heeft de voorbije eeuw zo'n 160 spelers geselecteerd. Je behoort op die manier tot een zeer selecte club."

 

"Je behoudt ook de nobele vorm waarbij je speelt voor je trots en die van je continent. Je speelt voor de vlag van de VS of die van Europa."

 

"Je doet het ook met 11 ploegmaats, een format dat je niet vaak meemaakt. En er is niets beter dan de Amerikanen te kloppen in iets waarvan ze denken dat ze heel goed zijn (lacht)."

Gerelateerd: