Skateboarder Axel Cruysberghs zal er volgend jaar niet bij zijn op de Olympische Spelen. De 28-jarige Belg houdt het bij een deelname. Eentje met goede herinneringen. "Het blijft zot dat ik heb kunnen deelnemen aan die allereerste olympische skatecompetitie", vertelt hij.
Skateboarden staat volgend jaar een tweede keer op het olympische menu. Axel Cruysberghs zal niet te zien zijn in het skatepark op de Place de la Concorde in Parijs. De Belgische topper past voor een bisnummer op de Olympische Spelen.
"Ik vond het cool om het een keer mee te maken, maar een grote droom was het ook niet", zegt Axel Cruysberghs, die zijn brood verdient met skatevideo's voor grote merken zoals Vans.
In Tokio had Cruysberghs pech, hij was ziek op de dag van de waarheid. De Belgische skater schakelde over op plan B en landde die ene trick, goed voor een 13e plaats.
"Ik heb me niet 100 procent kunnen geven, maar ik ben wel blij met wat ik gedaan", vertelt hij.
"Ik reed niet veel wedstrijden meer. Mijn tijd was wat voorbij, ik ben geen 15 meer. Voor mij zijn die Spelen te laat gekomen, maar ik wilde wel laten zien dat ik het nog kon. Voor mij was het een overwinning."
"Natuurlijk had ik het nog plezanter gevonden als ik 100 procent in orde was geweest, maar ik treur er niet om."
(scrol omlaag voor meer)
In het olympisch dorp bekeek iedereen ons omdat we er wat anders uitzagen. Best grappig.
Twee jaar geleden maakte skateboarden zijn intrede op de Olympische Spelen. Axel Cruysberghs (28) was een van de debutanten in Tokio.
"In het olympisch dorp bekeek iedereen ons omdat we er wat anders uitzagen", herinnert hij zich. "Best grappig."
"Ik vond het cool om met andere atleten over hun sport te praten. Ik had het gevoel dat zij echt geïnteresseerd waren", gaat Cruysberghs voort.
"Onze levensstijl ziet er wat anders uit, maar sinds de Olympische Spelen is dat aan het veranderen", merkt de Belgische topper.
"Wedstrijdskaters zijn veel meer aan het trainen of gezonder aan het leven. Al bekijken ze ons nog altijd als outcasts", lacht hij.
"Voor ons was het komisch om iedereen in een wat sportievere outfit te zien. We zagen er allemaal op ons paasbest uit, al heb ik mijn outfit zelf mogen samenstellen van het Belgisch comité."
Op zijn skateshirt droeg Cruysberghs het embleem van Team Belgium. Daar is hij trots op.
"Ik vond het speciaal om een keer voor mijn land te skaten. Het blijft zot dat ik heb kunnen deelnemen aan die allereerste olympische skatecompetitie."
Lore Bruggeman en 3 jongens
Axel Cruysberghs woont in Californië, maar dit weekend is hij in zijn geboortestreek te zien. Samen met Lore Bruggeman geeft hij een demonstratie in het skatepark van Wevelgem.
Bruggeman wil er volgend jaar in Parijs wel opnieuw bij zijn. Eind dit jaar hoopt ze de nodige punten te scoren op het WK in Tokio.
Een opvolger voor Cruysberghs zal hoogstwaarschijnlijk nog niet te zien zijn volgend jaar. De 14-jarige skaters Beau Brunclair, Andrea Caizza en Noah De Jaeger stomen zich klaar voor Los Angeles 2028.
Dat kunnen ze binnenkort doen in het gloednieuwe skatepark op de terreinen van Sport Vlaanderen in Hofstade.