Ga naar de inhoud

Bondscoach Steve Kerr na verlies van Team USA in halve finales WK: "Het is niet langer 1992"

 vr 8 september 2023 18:49
Steve Kerr heeft Amerika niet naar WK-goud kunnen loodsen.
Steve Kerr heeft Amerika niet naar WK-goud kunnen loodsen.

Het sterkste basketballand ter wereld staat voor het tweede WK op een rij niet in de finale. De tijd dat Team USA zonder zijn grote sterren de grote toernooien kon winnen, lijkt definitief voorbij. Dat besefte ook bondscoach Steve Kerr na de nederlaag tegen Duitsland in de halve finales van het WK.

Even terugspoelen naar 1992 en de Olympische Spelen van Barcelona. Met wellicht het beste basketbalteam dat ooit op de been gebracht werd, veroverde Team USA goud én de harten van menig sportliefhebber.

 

De ploeg met onder meer Michael Jordan, Magic Johnson en Larry Bird speelde de tegenstand van het kastje naar de muur. Het oogstrelende basketbal, gekruid met tal van spectaculaire dunks, leverde hen de terechte bijnaam "Dream Team" op.

 

Het aura van onoverwinnelijkheid kalfde in de jaren na Barcelona 1992 mondjesmaat af, met als "dieptepunt" het olympische brons in 2004. Daarna werd olympisch vlak wel weer aangeknoopt met de gouden traditie, op wereldkampioenschappen is het een ander verhaal.

 

WK's staan immers al lang niet meer met stip in de agenda aangeduid van de NBA-sterren, die in de zomer rust verkiezen boven een wereldtitel. Van de 7 WK's sinds 1994 won de VS er "slechts" 3 en na de nederlaag tegen Duitsland van vandaag zal er ook dit jaar geen gouden plak bijkomen.

 

Dat de Amerikanen hun grote sterren nodig hebben om te oogsten op mondiaal vlak, is dit toernooi eens te meer duidelijk geworden. Dat besefte ook bondscoach Steve Kerr na de match tegen de Duitsers.

 

"Dit zijn moeilijke wedstrijden. Het is niet langer 1992. De tegenstand is sterker geworden. Het is geen makkie meer om wedstrijden te winnen op een WK of de Olympische Spelen", sprak Kerr.

 

Als de VS in de toekomst weer wil meestrijden om het goud op het WK zullen de grote namen à la Curry, Durant of James overtuigd moeten worden. Makkelijk wordt dat niet.

 

"Ik heb geen idee hoe we voor continuïteit kunnen zorgen bij Team USA. Het is een utopie dat we telkens opnieuw van dezelfde 10 spelers kunnen verwachten dat ze hun zomer opofferen voor de nationale ploeg."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:

wk basketbal 2023

finale
Duitsland Servië 83-77
halve finales
Verenigde Staten Duitsland 111-113
Servië Canada 95-86
kwartfinales
Italië Verenigde Staten 63-100
Litouwen Servië 68-87
Duitsland Letland 81-79
Canada Slovenië 100-89