Opnieuw geen wereldtitel voor VS: uitgekookte Duitsers kloppen Team USA op weg naar WK-finale

 vr 8 september 2023 16:56
Geen gouden plak voor Team USA.
Geen gouden plak voor Team USA.

Niet favoriet Team USA, wel Duitsland wordt zondag de tegenstander van Servië in de finale van het WK basketbal. De Duitsers rekenden vrijdag in een zenuwslopende maar hoogstaande halve finale af met de vijfvoudige wereldkampioen.

Zonder NBA-sterren van het kaliber Stephen Curry of LeBron James was Team USA zonder een aura van onverwinnelijkheid naar dit WK afgezakt. Dat de Amerikanen ook effectief te kloppen waren, bleek al in de 2e ronde, toen Litouwen de VS een nederlaag aansmeerde.

 

Een sterk spelend Duitsland geloofde voor aanvang van de halve finales dus volop in zijn kansen, temeer omdat de Duitsers het Team USA al bijzonder lastig gemaakt hadden tijdens een oefenmatch in de aanloop naar dit WK.

 

En wat toen net niet lukte - winnen - deed Duitsland vandaag wel. In een fantastische halve finale bekampten beide teams elkaar met open vizier. Het tempo was moordend, bij de rust was het verschil één puntje in het voordeel van de VS.

 

Maar ook in de 2e helft kregen de Amerikanen geen vat op een geweldig spelende Andreas Obst, die scoorde en liet scoren. Team USA probeerde het te veel te forceren met individuele acties en keek bij het ingaan van het 4e quarter tegen een achterstand van 10 punten aan.

 

Heel even leken Austin Reaves en Anthony Edwards met driepuners nog voor een kentering te zorgen. Duitsland wankelde toen de VS in het slot naderde tot op één puntje, maar het bleef finaal overeind: 113-111.

 

Voor de Duitsers wordt het zondag tegen Servië hun allereerste WK-finale. Team USA, dat voor het laatst wereldkampioen werd in 2014, zal in een Noord-Amerikaans onderonsje met Canada moeten uitvechten wie met het brons naar huis mag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

wk basketbal 2023

finale
Duitsland Servië 83-77
halve finales
Verenigde Staten Duitsland 111-113
Servië Canada 95-86
kwartfinales
Italië Verenigde Staten 63-100
Litouwen Servië 68-87
Duitsland Letland 81-79
Canada Slovenië 100-89
Gerelateerd: