Ga naar de inhoud

BNXT League sleutelt aan competitieformat: vanaf komend seizoen geen BNXT play-offs meer

 vr 1 september 2023 13:43

De competitie in de BNXT League zal komend seizoen lichtjes anders verlopen. De BNXT play-offs worden geschrapt en vervangen door een BNXT finale tussen de nationale kampioenen.

De BNXT League, de gezamenlijke basketbalcompetitie met België en Nederland gaat dit seizoen van start op 22 september. Zoals de voorbije jaren werken de clubs eerst een nationale competitie af waarbij ze uit en thuis tegen elkaar spelen.

 

Na de internationale break in februari gaat de zogenoemde crossborderfase van start. De beste 5 clubs uit elk land plaatsen zich voor de Elite Gold. De overige clubs nemen het tegen elkaar op in Elite Silver, waar naast de crossborderwedstrijden elke Belgische club ook nog 4 matchen tegen een Belgische tegenstander speelt, hetzij uit of thuis.

 

Elite Gold telt 10 speeldagen, in Elite Silver zijn dat er 12. Daar staan elke speeldag 4 crossborderduels op het programma en 2 Belgische onderonsjes.

 

Een belangrijke wijziging in vergelijking met de voorbije 2 seizoenen is dat de beste 8 clubs van elk land zich plaatsen voor de nationale play-offs. Naast de 5 clubs uit Elite Gold zijn dus ook de beste 3 Belgische en Nederlandse clubs uit Elite Silver gekwalificeerd voor de eindronde in eigen land.

 

Door de uitbreiding van het aantal deelnemers aan de nationale play-offs, vallen de BNXT play-offs weg en volgt er enkel een BNXT finale in best-of-3 format tussen beide nationale kampioenen.

"Geslaagd in onze missie"

"De missie van de werkgroep op korte termijn was om enerzijds op zoek te gaan hoe we het sportief belang van Elite Silver konden opwaarderen en anderzijds een bepaalde vereenvoudiging in de competitieformule konden doorvoeren", reageert General Manager Wim Van de Keere. "Ik denk dat we hier met deze kleine wijzigingen in geslaagd zijn."

 

De taak van de werkgroep zit er daarmee niet op. "De komende maanden buigen we ons over het competitieformat vanaf het seizoen 2024-2025. Daarbij starten we vanaf een blanco pagina."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.