Spring naar de inhoud

RWDM sloopt Belgisch transferrecord met aanwinst van 25 miljoen, die wel meteen vertrekt: kan dat zomaar?

RWDM sloopt Belgisch transferrecord met aanwinst van 25 miljoen, die wel meteen vertrekt: kan dat zomaar?
 wo 30 augustus 2023 22:14

Vreemder worden transfers niet. Uit het niets verpulvert RWDM het Belgische transferrecord door ruim 25 miljoen te betalen voor toptalent Ernest Nuamah (19). Alleen: de Ghanees wordt wel meteen verhuurd aan zusterclub Lyon, dat de aankoop zelf niet kon financieren door de Financial Fair Play-regels. Riskeren de Brusselaars alleen zelf niet in de problemen komen?

Een mercato zit altijd vol verrassingen, maar zelfs de grootste fantast had dit niet zien aankomen.


De 17 miljoen euro die Club Brugge voor Roman Jaremtsjoek betaalde is - wellicht tot hun opluchting - geen Belgische transferrecord meer.

 

Alleen gaat er geen slagkrachtige topploeg met de eretitel lopen, maar wel... promovendus RWDM.

 

De Brusselaars betalen maar liefst 25 miljoen - en mogelijk zelfs 30 door bonussen - voor Ernest Nuamah, een Ghanees goudhaantje dat in de Deense competitie furore maakte bij Nordsjaelland.

 

Bij meerdere Europese topploegen stond de explosieve winger hoog op de verlanglijst. En nu haalt RWDM hem verrassend binnen.

 

Of niet?

 

Want Nuamah, zelfs niét officieel aangekondigd op de RWDM-website, wordt meteen uitgeleend aan zusterclub Olympique Lyon. De gevestigde waarde aan de Franse top die eveneens tot de portefeuille van voorzitter John Textor behoort.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Creatieve constructie

Ziet u de puzzelstukjes al in elkaar vallen, beste lezer?

 

RWDM fungeert in de recorddeal louter als tussenstation om Nuamah alsnog naar Lyon te loodsen, ondanks de huidige financiële limieten. De club ligt al jaren in het vizier van de Franse licentiecommissie door rode cijfers en kan het zich eigenlijk geen zware uitgaven permitteren.

 

Door Nuamah te huren van RWDM (met verplichte aankoopoptie) wordt de kost uitgesteld, wat boekhoudkundig interessanter is voor de Fransen.

Een deal zoals die van Nuamah is zeker niet nieuw.

 

De voorbije jaren groeide het aantal eigenaars dat aan multi-club ownership doet exponentieel. Door zo'n spinnenweb ontstaan sportieve en commerciële opportuniteiten, maar dus ook achterpoortjes om regels te omzeilen.

 

Zo kocht KV Oostende in 2021 met Mickaël Biron een spits voor 5 miljoen euro van zusterclub Nancy - geld dat broodnodig was om hun licentie te halen.

 

Door de creatieve constructie zal de boekhouding van RWDM straks wel onder een vergrootglas komen te liggen. De betaalde som voor Nuamah ligt namelijk zo ver boven het werkingsbudget dat de financiële alarmbellen onvermijdelijk zullen afgaan bij de licentiecommissie.

 

Vermoedelijk moet Textor dan een stevige kapitaalsinjectie doorvoeren bij RWDM. Dat is voor de Amerikaan door de grotere financiële marge makkelijker dan in Lyon.

 

Maar in de Jupiler Pro League zullen we de Belgische recordaanwinst dus normaal nooit zien.

Holnest, het familiebedrijf van voormalig Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas, heeft woensdag aangekondigd een klacht in te dienen tegen huidig voorzitter en eigenaar John Textor vanwege smaad.


De klacht komt er na uitspraken van Textor op een persconferentie van dinsdag. Daarin gaf de nieuwe eigenaar van de Franse topclub aan dat de vorige bewindvoerders hem bij de overname in december vorig jaar niet op de hoogte hebben gebracht van de effectieve financiële situatie van de club.


Aulas, momenteel nog minderheidsaandeelhouder bij l'OL, zou volgens de Franse sportkrant L'Equipe bij de handelsrechtbank van Lyon ook een som van 14,5 miljoen euro bij de club hebben laten bevriezen. Dat is de waarde van zijn overgebleven aandelen binnen de club.