Ga naar de inhoud

Jeugdvoetbal zal gebruik maken van nieuw fairplayklassement: "De enige stand die telt en getoond wordt"

 do 31 augustus 2023 06:00

Niet de goals, maar wel het gedrag wordt straks bepalend. Voetbal Vlaanderen lanceert een fairplayklassement in het jeugdvoetbal, dat voor kinderen van 7 tot 12 jaar het enige zal zijn dat telt. "We moeten iets doen om onze cultuur op lange termijn te veranderen", meent de federatie.

Ons voetbal heeft een agressieprobleem: vorig jaar vielen er 6.801 gevallen te noteren - veel te veel, beseft iedereen.


En dus introduceert Voetbal Vlaanderen een nieuwigheid. De federatie roept namelijk een fairplayklassement in het leven, dat de mentaliteit binnen ons voetbal moet veranderen.

 

Na een succesvolle test vorig seizoen wordt het concept nu uitgerold naar alle andere jeugdcategorieën van de U8 tot en met de U21.

 

"Voor kinderen van 7 tot 12 jaar zal dit zelfs de enige stand zijn die telt en getoond wordt", aldus Voetbal Vlaanderen.

 

Tot dusver speelden die categorieën ook nog niet met een puntenklassement, pas vanaf de U13 (op nationaal niveau) en U14 (op regionaal en provinciaal niveau) wordt er echt "geteld".

 

Concreet zal een fairplayresultaat bepaald worden door de  (gelegenheids)scheidsrechter punten te laten toekennen aan de beide ploegen. Die moet vijf actoren (spelers, supporters, coach(es), afgevaardigde en een fairplayouder) een score geven

Die varieert van van "zeer slecht"tot "zeer goed" en zorgt voor een totaalscore per wedstrijd per team. 

Een voorbeeld van de "scorekaart" die moet ingevuld worden.

Vragen bij neutraliteit

"Door het invoeren van het fairplayklassement maken we van het concept ‘respect’ een heel tastbaar en meetbaar instrument", duidt Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen.

 

Alleen: zal een scheidsrechter - in het jeugdvoetbal vaak een trainer of ouder van de thuisploeg - de fairplay wel altijd neutraal beoordelen?


"Daar hebben we onze vragen bij", klinkt het bij een jeugdcoach.

 

"We pretenderen ook niet dat we dé heilige graal gevonden hebben die ervoor zal zorgen dat we van 6.801 naar 0 gevallen van agressie zullen terugvallen", aldus De Klerck. "Maar we moeten iéts doen om de cultuur op lange termijn te veranderen."

 

Na elke seizoenshelft krijgen alle ploegen die gemiddeld meer dan 80% scoren een fairplaycertificaat opgestuurd om op te hangen in hun kantine. Op die manier worden ploegen beloond voor hun inzet en faire manier van spelen. 

 

Eerder besliste Voetbal Vlaanderen al om gevallen van agressie dubbel zo zwaar te bestraffen in het nieuwe seizoen.