Ga naar de inhoud

Voormalig Sky-ploegarts Richard Freeman is vier jaar geschorst voor overtreden van dopingregels

 di 15 augustus 2023 18:19

Richard Freeman, de gewezen ploegdokter van de Britse wielerformatie Sky die ervan beschuldigd wordt testosteron besteld te hebben voor dopingdoeleinden in 2011, is tegen een schorsing van vier jaar aangelopen. Dat heeft het Britse antidopingagentschap (UKAD) aangekondigd. 

Er werden hem twee zaken ten laste gelegd door het UKAD: enerzijds het bezit van testosteron, een verboden substantie in het wielrennen, en anderzijds (poging tot) vervalsing van een onderdeel van de dopingcontrole.

 

Het UKAD opende een onderzoek in 2016 nadat het informatie had binnengekregen omtrent een mogelijke inbreuk op de dopingwetgeving tijdens het Critérium du Dauphiné van 2011.

 

Freeman erkende 18 van de 22 aanklachten tegen hem, maar ontkende de centrale aanklacht met betrekking tot de bestelling van Testogel, een hormoonbehandeling die gebruikt wordt om symptomen te behandelen tegen een gebrek aan testosteron.

 

Hij beweerde destijds dat het testosteron moest dienen om de erectiestoornis van voormalig ploegdirecteur Shane Sutton te behandelen, wat door Sutton zelf ontkend werd.

 

De affaire wierp een schaduw over de Britse nationale wielerploeg, een dominante kracht op de Olympische Spelen, en over de voormalige Sky-ploeg, in de jaren 2010 meermaals dominant in de Tour de France.

 

"De beslissing van dinsdag bevestigt dat Richard Freeman de Britse dopingregels overtreden heeft", verklaarde Jane Rumble, CEO van het UKAD.

 

"De regels zijn er om ervoor te zorgen dat iedereen bijdraagt aan de zuiverheid van de sport en dat alle atleten gelijkwaardig behandeld worden."