Ga naar de inhoud

Goud, groen en de regenboog: het grand cru-jaar van Lotte Kopecky in kaart gebracht

 zo 13 augustus 2023 18:34
De wereldtitel vormt het orgelpunt van een geweldig jaar.

De puntjes op de i. Als er nog ergens twijfels waren over wie de beste eendagsrenster in het vrouwenpeloton is, heeft Lotte Kopecky die vandaag de wereld uitgeholpen. Met de wereldtitel bekroont ze een weergaloos jaar, want ook tussen februari en juli was ze onstuitbaar. Een overzicht.

Wie na dit WK de prijzenkast van Lotte Kopecky moet afstoffen, werkt zich ongetwijfeld in het zweet. De Belgische speelt al het hele jaar de grote slokop en voegde daar in Schotland nog eens 3 gouden plakken aan toe.

 

Beginnen aan haar triomfreeks deed ze echter al op 25 februari in de Omloop Het Nieuwsblad. 2 weken later schreef ze ook Nokere Koerse op haar naam, maar met de Ronde van Vlaanderen heeft ze begin april de eerste echt grote vis van het jaar beet.

De zege in de Veenendaal-Veenendaal Classic vormt de laatste overwinning voor ze ook aan haar truienjacht begint. In de LOTTO Thüringen Ladies Tour pakt ze 2 etappes, de leiderstrui en de puntentrui.

 

Dwars door het Hageland blijkt slechts een tussendoortje op weg naar de Belgische kampioenschappen, want daar is haar honger duidelijk nog niet gestild. Kopecky claimt de Belgische driekleur in de tijdrit en op de wegrit.

Maar die driekleur zal ze niet lang dragen. In de Tour de France Femmes wint ze de openingsrit, waardoor ze bijna de hele Tour in het geel mag afwerken.

 

Als ze die uiteindelijk dan toch kwijtspeelt aan haar ploegmate Vollering, mag ze de groene puntentrui aantrekken en mee naar huis nemen.

En dan moet de allermooiste trui van allemaal nog toegevoegd worden aan die collectie. In Glasgow pakt ze eerst al 2 regenboogtruien - en de bijbehorende gouden medailles - op de piste, maar die regenboogtrui op de weg staat toch nog een trapje hoger.

 

De wereldtitel vormt het absolute orgelpunt van haar seizoen. Een jaar lang mag ze zwart-geel-rood dus inruilen voor de regenboog. En daar zal ze ongelooflijk trots op zijn.

Datum Overwinning
25/02 Omloop Het Nieuwsblad
15/03 Nokere Koerse
02/04 Ronde van Vlaanderen
19/05 Veenendaal-Veenendaal Classic
23/05-28/05 2 etappes, leiderstrui en puntentrui in LOTTO Thüringen Ladies Tour
10/06 Dwars door het Hageland
22/06 Belgisch kampioenschap tijdrijden
25/06 Belgisch kampioenschap op de weg
23/07-30/07 Etappe en groene trui in Tour de France Femmes
06/08 WK afvalkoers
08/08 WK puntenkoers
13/08 WK op de weg
Gerelateerd: