Ga naar de inhoud

Uittredend Tour-winnares Annemiek van Vleuten: "Vollering is mijn topfavoriet"

 za 22 juli 2023 16:30

Zondag beginnen ook de vrouwen aan hun Ronde van Frankrijk. Annemiek van Vleuten mag als winnares van vorig jaar het rugnummer 1 opspelden. De afgelopen jaren startte ze telkens als topfavoriete aan grote rondes, maar dit jaar schuift ze die rol van zich af.

De afscheidnemende Annemiek van Vleuten staat op haar veertigste voor het laatst aan de start in de Tour. "Mijn laatste grote doel", noemt de Nederlandse het.


"Het WK (in Glasgow) is ook nog wel belangrijk, maar toch iets minder, omdat ik denk dat het parcours niet echt op mijn lijf geschreven is."


"Ik kan wel zeggen dat de Tour vorig jaar het allergrootste is dat ik in mijn carrière heb gewonnen. Het is uniek dat de koers zo onder een vergrootglas ligt. Dat maakt het wel heel speciaal. Maar er is ook echt meer druk."

Ik houd er rekening mee dat het wel eens pas op de laatste dag beslist kan worden.

Een deel van de druk probeert Van Vleuten wel af te schuiven op haar voornaamste concurrente van vorig jaar. Demi Vollering. 

 

"Ze heeft laten zien dat ze dit jaar enorme stappen heeft gezet en voor mij is zij de topfavoriet", zegt Van Vleuten. "Al ben ik benieuwd of de ploegen gaan wachten tot de etappe naar de Tourmalet om het verschil te maken."

 

"Er zijn rensters die je in de eerste zes etappes niet te veel ruimte wil geven. Elisa Longo Borghini of Marlen Reusser."

 

De Tour Femmes eindigt na acht dagen met een individuele tijdrit van 22,6 kilometer in de straten van Pau. "Ik houd er rekening mee dat het wel eens pas op de laatste dag beslist kan worden", besluit Van Vleuten.