Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Leider Tourmanager nam risico met vroege exit Van Aert: "En dan pakte hij ook nog punten in bergen"

 wo 19 juli 2023 07:20

In de Verenigde Staten zit een Tourmanager met knikkende knieën de race naar Parijs te volgen. Leider Niels Vanpachtenbeke kan met het tijdsverschil op zijn werkgerelateerde trip weinig van de koers zelf zien, maar zijn team krijgt wel alle aandacht. "Ik droom van de overwinning, maar alles ligt zo dicht bij elkaar."

"Spannend, hé!", zijn de eerste woorden van Niels Vanpachtenbeke over de slotweek van de Tour en de wielermanager.

 

"De eerste week ging redelijk vlot, want ik moest weinig belangrijke keuzes maken. Wat switchen tussen klassementsmannen en sprinters was makkelijk, maar nu dat die transfers eraan te komen ..."

 

De leider in de Tourmanager denkt goed en lang na over de keuzes en risico's die hij neemt. Gelukkig voor hem scoorde hij in de openingsweek een smak punten, waardoor hij op een stevige basis kan teren. 

 

"Dat kwam vooral door Adam Yates", zegt hij. "Ik denk dat niet veel mensen hem verwacht hadden. Ook Jai Hindley was als ritwinnaar en geletruidrager een goede zet, net als verrassing Michael Woods."

 

(lees voort onder het team van Niels)

Risicovolle Van Aert-tactiek

Met de slotweek voor de deur, werd het hoog tijd voor transfers. Niels nam daarbij een – zoals steeds berekend – risico.

 

"Ik moest wat puzzelen met het budget, maar de exit van Wout van Aert gaf me extra ademruimte", meent hij. "Enkele dagen geleden haalde ik hem uit mijn ploeg voor Carlos Rodríguez."

 

Al leek dat af te lopen op een misrekening. "Een goeie zet, dacht ik eerst. Tot ook Wout tweede werd aan de Mont Blanc. Verrassend, omdat Vingegaard zijn gele trui onder vuur lag, dus ik dacht dat hij vooral zou moeten knechten."

 

Ook Michael Woods werd uit zijn ploeg gegooid voor betere tijdrijder Pello Bilbao.

 

"De afgelopen dagen toonde hij wel nog de goesting om mee te gaan in de ontsnapping, maar de punten volgden niet. Ik geloof dan ook niet meer in zijn potentieel als grote puntenpakker." 

Wie nog kans maakt op een plekje in de top 5, zal de grootste slokop worden.

Niels, leider Tourmanager

Of het de juiste zetten zijn, zal blijken na de sprint op de Champs Elysées. 

 

Al houdt Niels nog wat achter de hand. "Ik kijk met argusogen naar het algemene klassement", zegt hij. "Wie nog kans maakt op een plekje in de top 5, zal de grootste slokop worden. Daarvoor bewaar ik mijn laatste transfer."

 

Verder neemt hij niet te veel risico's meer. "Mijn kopmankeuzes speel ik altijd op veilig. Want ik wil er alles aan doen om een plek in de top 10 te verzekeren. Ik droom van de overwinning, maar alles ligt zo dicht bij elkaar."

 

Waar hij wel al zeker van is: de eindoverwinning in de minicompetitie met zijn vrienden. "Zij steunen me wel, maar baalden dat de strijd zo snel gestreden was", lacht de leider.

 

Trekt hij de overwinning over de streep in Parijs?

Transfers IN

  • Pello Bilbao
  • Carlos Rodriguez

 

Transfers OUT

  • Wout van Aert
  • Michael Woods
Gerelateerd: