Ga naar de inhoud

Internationale Wielerunie UCI sluit trans vrouwen uit van internationale competities

 vr 14 juli 2023 15:25

De internationale wielerunie UCI gaat niet langer trans vrouwen toelaten in internationale wielerwedstrijden indien zij hun transitie na de puberteit hebben doorgemaakt. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.

Tot dusver mochten trans vrouwen deelnemen aan wedstrijden op voorwaarde dat ze een maximaal toegestane plasma testosteronspiegel (2,5 nanomol per liter) niet overschreden.

 

Maar volgens de UCI is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat na een overgangsperiode van minstens 2 jaar met hormoontherapie de voordelen van testosteron in de mannelijke puberteit helemaal zijn verdwenen.

 

"Het valt onmogelijk uit te sluiten dat vrouwelijke trans atleten een blijvend voordeel hebben in biomechanische aspecten, zoals de vorm en plaatsing van de botten in de ledematen", klinkt het.

 

"Vanaf nu zullen trans vrouwen die hun transitie na de (mannelijke) puberteit hebben doorgemaakt een startverbod krijgen voor alle vrouwenwedstrijden op de internationale UCI-kalender."

 

UCI-voorzitter David Lappartient zegt in een reactie dat "wielrennen open moet staan voor iedereen, ook trans personen" maar dat zijn organisatie ook "de plicht heeft om iedereen gelijke kansen te bieden in competities".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.