Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Vreemde viering en opmerkelijke zangstonde: de geheimen van ritwinnaar Ion Izagirre toegelicht

 do 13 juli 2023 22:56
Ion Izagirre toonde ooit zijn zangkunsten op de Spaanse televisie.

Dat Ion Izagirre geweldig goed kan fietsen, bewees hij vandaag nog maar eens. Maar wist u dat de Bask nog veel meer in zijn mars heeft? Zo bracht hij vandaag aan de streep op speciale wijze ode aan zijn dochtertje en straalde hij ooit op de dansvloer van een Spaans tv-programma.

De vraag waar een pak mensen mee zaten na de aankomst van de 12e etappe: "Waarom trok Ion Izagirre tijdens zijn viering aan zijn oor?".

 

Al snel begonnen Spaanse media te speculeren. "Hij bedoelt ermee dat hij straalt van oor tot oor", klonk het onder meer.

 

Maar daar bleek niets van aan. Tijdens Vive le Vélo werd het hele mysterie opgehelderd.

 

"Heb jij als Spanje-kenner geen idee wat het betekent?", vraagt Karl Vannieuwkerke eerst nog aan Tom Waes. "Je hebt daar nog een hit gehad", lacht de presentator.

In Spanje is het de traditie om aan iemands oren te trekken als je die persoon wilt feliciteren met zijn verjaardag.

Karl Vannieuwkerke

Wanneer Waes het antwoord schuldig moet blijven, verklapt Vannieuwkerke dan maar zelf de betekenis achter het gebaar.

 

"In Spanje is het de traditie om aan iemands oren te trekken als je die persoon wilt feliciteren met zijn verjaardag. En vandaag was het de 4e verjaardag van Iraya, het dochtertje van Izagirre."

 

"Eigenlijk moest Ion dus 4 keer aan de oren van zijn dochtertje trekken, maar een ritzege in de Tour is ook een mooi verjaardagscadeau", besluit Vannieuwkerke.

Izagirre trok aan de streep aan zijn oor.

"Ik geloof er heilig in dat hij niet had gewonnen als zijn dochtertje niet jarig was", pikt Frank Lammers in. "Dat was 100% een extra motivatie."

 

"Misschien had hij deze rit op voorhand wel aangestipt", voegt Vannieuwkerke toe.

 

Jolien D'hoore is dan weer minder bijgelovig. "Het was vandaag wel een loterij om in de ontsnapping te zitten vandaag, hé", stelt ze.

 

"Tuurlijk", geeft Lammers toe. "Maar eens je voorin zit, genereert het wel extra kracht."

Cofi-"dos"

"Cofidis heeft lang moeten wachten op een ritzege, maar heeft er nu ineens 2. Ook Spanje moest er meer dan 100 ritten op wachten, maar heeft er nu weer 2 en Ion Izagirre heeft er sinds vandaag ook 2 in de Tour", vertelt Vannieuwkerke.

 

"Cofi-dos, dus", grapt hij.

Die 2 Spaanse ritwinnaars in deze Tour hebben overigens een verleden samen. En dan hebben we het niet over een verleden in de wielerwereld.

 

Enkele jaren terug gaven Pello Bilbao, ritwinnaar van dinsdag, Joseba Beloki en broers Ion en Gorka Izagirre een optreden op de Spaanse tv. Ze brachten een Baskisch lied.

 

"Dat hebben we onze renners nog niet zien doen", lacht Vannieuwkerke.

 

Al zouden veel mensen er wel wat voor over hebben om Wout van Aert, Yves Lampaert en Jasper Philipsen samen een lied te zien zingen.

Bekijk hier de beelden: