Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Philippe Gilbert volgt Tour op motor: "Ik wist vooraf van Belgisch aanvalsplan gisteren"

 wo 5 juli 2023 09:30
" "
Wout van Aert neemt Naesen, Devenyns, Campenaerts en Hermans mee in zijn zog.

De slakkengang in de 4e Tourrit werd gisteren op 120 km van de streep even doorbroken door een tempoversnelling van Wout van Aert met in zijn zog een pak Belgen. Het deed denken aan Parijs-Nice 2 jaar geleden, toen liefst 11 Belgen het hazenpad kozen. Philippe Gilbert zat daar toen ook bij en de Eurosport-commentator was ook nu betrokken.

Gilbert was gisteravond te gast in Vive le Vélo. De ex-renner volgt de Tour op de motor als commentator van Eurosport. "Sociaal als ik ben, maak ik dan ook geregeld een babbeltje met de renners."

"Als renner praatte ik ook heel veel op de fiets. De renners komen nu ook naar mij om een praatje te maken. Dat zijn mooie momenten."

Tijdens de slaapverwekkende rit gisteren kwam Florian Vermeersch even langs bij de ex-wereldkampioen. "Pfff, zei hij, wat een dag", deed Philippe Gilbert. "Is het geen tijd voor een Belgische aanval zoals in Parijs-Nice destijds, zei ik hem." "We zijn ermee bezig", klonk het."

Enkele minuten later passeerde Oliver Naesen bij Gilbert, de AG2R-Belg was in Parijs-Nice ook mee. "Hoe zit het?", vroeg Gilbert. "We zijn bijna klaar", kwam het antwoord.

Nog een paar minuten later kwam de aanval. Wout van Aert trok de boel op het lint, Vermeersch, Campenaerts, Naesen, Devenyns en Hermans hingen hun wagonnetje aan. 

Gilbert: "Ik zag het van ver. Heel veel renners zaten nog tussen de auto's. Van der Poel was heel ver achter en zat even in de problemen, hij had het zelfs niet begrepen, denk ik. Het was leuk even animo te hebben."

Al was de poging geen lang leven beschoren. Na 2 km zat het pak weer bijeen. Opvallend: Naesen, Campenaerts én Gilbert waren zowel nu als in Parijs-Nice bij de aanval betrokken. Lees hieronder nog eens het verhaal van die tricolore actie.

Is het geen tijd voor een Belgische aanval zoals in Parijs-Nice destijds, zei ik aan Vermeersch. We zijn ermee bezig, klonk het.

Philippe Gilbert in Vive le Vélo

Hermans: "Dat klopt niet"

Wie niet op de hoogte was, maar wel mee: Quinten Hermans. "Ik had net geplast, toen ik veel Belgen bij elkaar zag. Ik dacht "Dat klopt niet, dat is weer zo'n Parijs-Nice-actie. Ik moet zien dat ik mee ben."

"Maar het was maar van korte duur. Het was een beetje entertainment."

Gerelateerd: