Data is alomtegenwoordig in het toptennis. Maar is het overanalyseren van een speler wel altijd de beste keuze? In de tweede aflevering van de tennispodcast Dubbelspel praten tenniscommentator Dirk Gerlo en voormalig speler Filip Dewulf met Kim Clijsters. Samen blikken ze vooruit op Wimbledon het opkomende fenomeen dat de tenniswereld verovert: data-analyse.
In de wereld van het toptennis lijkt data langzaam maar zeker onmisbaar te worden. Toch zijn spelers en coaches die bewust terughoudend zijn als het gaat om het overmatig gebruik ervan.
Zo heeft het team van Carlos Alcaraz momenteel besloten om zich niet al te veel bezig te houden met data. Hun prioriteit ligt bij het ontwikkelen van de Spanjaard als een complete speler.
Een verstandige beslissing, vindt Kim Clijsters. Uit eigen ervaring weet ze dat spelers volledig overladen met analyses en statistieken niet altijd de beste benadering is:
"Sommige spelers stellen zich voor een match de vraag: is de gravelbaan iets trager of sneller? Of zijn de ballen wat zwaarder, of juist niet?"
"In mijn carrière heb ik daar nooit echt over nagedacht. Ik paste me simpelweg aan tijdens het spelen en voel dat intuïtief wanneer ik de baan betrad."
Waardevol, maar met grenzen
"Natuurlijk begrijp ik dat er waardevolle gegevens kunnen worden verkregen", geeft Clijsters eerlijk toe. "Bijvoorbeeld over de gewoontes van je tegenstander."
"Maar ik ben van mening dat het aanvoelen van het spel echt van essentieel belang is voor spelers."
"Ik ben opgegroeid met het idee om te letten op hoe die zuivere forehand of die perfecte service voelde. En dan moest ik proberen dat gevoel vast te houden."
Mijn grote doorbraken op de baan kwamen voort uit het leren aanvoelen van bepaalde situaties tijdens wedstrijden.
"Mijn grote doorbraken op de baan kwamen voort uit het leren aanvoelen van bepaalde situaties tijdens wedstrijden. Ik moest het zelf ervaren en ontdekken, niet omdat iemand mij vooraf vertelde wat de statistieken zeiden."
Filip Dewulf voegt hier nog aan toe: "Zowel Kim als Carlos Alcaraz zijn intuïtieve spelers. Ook zijn coach, Ferrero, is op die manier opgeleid."
"Ik denk niet dat het verkeerd is om spelers op natuurlijke wijze te laten aanvoelen wat er moet gebeuren. Door dit te doen, kunnen spelers groeien, en op latere leeftijd kan er altijd nog wat data worden toegevoegd."