Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.

Ann Wauters na sterke start Belgian Cats op het EK: "We mogen ambitieus zijn en dromen van de finale"

 ma 19 juni 2023 20:29
Julie Allemand
Julie Allemand is een van de topspeelsters bij de Belgian Cats.

De Belgian Cats veroverden zondag een rechtstreeks ticket voor de kwartfinales van het EK basketbal. Voormalig international Ann Wauters ziet mogelijkheden voor het ervaren Belgische team.

Ann Wauters maakte gisteren tijd om de wedstrijd van "haar" Cats zo veel mogelijk te volgen, ondanks het verlies van haar eigen team in Washington.

 

"Het was iets moeilijker dan ik had verwacht tegen Italië (72-64), maar het is natuurlijk een EK", blikt Wauters terug op de derde match van de Belgian Cats.

 

"De moeilijkheidsgraad werd ook bepaald door de kwaliteit van de tegenstander. Het is niet erg om een moeilijke wedstrijd te hebben, want nu begint het toernooi pas echt en zullen we geen zwakke tegenstanders meer tegenkomen", gaat de voormalige topspeelster voort.

 

"Ze hebben al fantastisch basketbal laten zien. Dat is geen verrassing met Emma Meesseman in topvorm en Julie Allemand die uitstekend speelt."

 

"Ook Julie Vanloo presteert op hoog niveau: ze scoort veel driepunters en heeft het verschil gemaakt in de tweede helft tegen Italië."

Emma Meesseman en Ann Wauters
Emma Meesseman en Ann Wauters.

"Ervaring bij Belgen, andere teams beleven overgangsfase"

Terwijl de Cats voorzichtig zijn met hun ambities, is Wauters dat niet: "Ik kijk uit naar de komende wedstrijden. Eerlijk? We kunnen ambitieus zijn en dromen van een finale."

 

Wauters ziet mogelijkheden voor de ervaren Cats: "Voor sommige speelsters is dit al het vierde EK op rij. Ze hebben al veel ervaring opgedaan. Als je naar andere teams kijkt, zie je dat veel van hen in een overgangsfase zitten met jonge speelsters die hun eerste ervaringen opdoen."

 

Toch kwam het merendeel van de punten tegen Italië voornamelijk van de basisspeelsters, terwijl de jongere bank slechts 6 punten bijdroeg.

 

"De bank heeft nog wat tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen", ziet Wauters. "Ze zullen niet in elke wedstrijd evenveel bijdragen, maar het is belangrijk dat ze deze ervaring kunnen meenemen."

Ann Wauters
Ann Wauters in het shirt van de nationale ploeg.

Volgende hindernis: Servië of Groot-Brittannië

In de kwartfinales zullen de Belgian Cats het donderdag opnemen tegen Servië of Groot-Brittannië.

 

"Regerend Europees kampioen Servië presteert nog niet op topniveau", weet Ann Wauters.

 

"Ze bevinden zich in een overgangsjaar, aangezien veel sterspelers afscheid hebben genomen van het nationale team. De ploeg is minder sterk dan tijdens voorgaande EK's."

 

"Natuurlijk kan Groot-Brittannië ook winnen, maar ik geef Servië toch iets meer kans. Er staat een olympisch ticket op het spel, dus het wordt een intense wedstrijd."

 

"Wie onze tegenstander ook wordt, ze hebben sowieso een match meer in de benen en dat kan een voordeel zijn voor de Cats", eindigt Wauters.

Ik geef Servië toch iets meer kans.

Ann Wauters
Gerelateerd: