Ga naar de inhoud

Onervaren Israël, met Amerikaanse ster als uithangbord, rekent op thuispubliek tegen Cats

 do 15 juni 2023 12:11
De genaturaliseerde Amerikaanse Jennie Simms is de sterkhouder van Israël.
De genaturaliseerde Amerikaanse Jennie Simms is de sterkhouder van Israël.

Israël is vanavond de allereerste uitdaging van de Belgian Cats op het EK basketbal. Na een afwezigheid van 12 jaar op het internationale podium kunnen de Israëlische vrouwen straks voor eigen volk in Tel Aviv rekenen op een fanatieke aanhang.

Israël in 5 cijfers

  • FIBA-ranking: 49
  • Europe ranking: 24
  • Power ranking: 11/16
  • Beste EK-resultaat: 8e (1991)
  • Head to head België-Israël: 3-0

Als gastland geplaatst voor EK

De eerste match van de Belgen op het EK is in en tegen Israël. De Israëlische vrouwen zijn er na vijf gemiste EK’s eindelijk nog eens bij.


Israël was als een van de 2 gastlanden al zeker van een EK-ticket, maar speelde toch mee in de voorrondes om competitieritme te behouden. Het werd 2e in een poule met Letland en Zweden.

 

Ze waren niet in staat om te winnen van Letland, maar behaalden wel 2 keer een verrassende overwinning tegen Zweden, toch een team dat in de voorbije 2 EK's telkens de kwartfinales haalde.

Laagst gerangschikte land op dit EK

Op basis van de FIBA-ranking zou België Israël makkelijk moeten kunnen verslaan. De Belgian Cats zijn de nummer 7 van de wereld, Israël prijkt op de 49e plaats.

 

Israël is daarmee op papier het zwakste land op dit EK, maar op de meest recente "power ranking" voor dit toernooi - een soort graadmeter van alle deelnemende teams - zet de FIBA het mede-gastland op de 11e plaats van de 16 landen.

 

Om de groepsfase te overleven, rekent Israël vooral op de steun van het thuispubliek.

Ploeg teert op eigen Israëlische competitie

Israël kan sinds kort een beroep doen op de Amerikaans genaturaliseerde Jennie Simms. De 23-jarige sterspeelster heeft een verleden in de WNBA en is actief bij Ramla, een team uit Israël.


De ploeg staat of valt met Simms, maar houd straks ook Alyssa Baron in de gaten. Baron is in de laatste matchen gemiddeld goed voor 20 punten per wedstrijd en lijkt daarmee helemaal klaar te zijn voor dit EK.

 

Ook kapitein Eden Rotberg zal veel minuten maken op het veld en daarmee een belangrijke rol spelen voor de relatief onervaren ploeg.


Een andere naam die bij de Belgian Cats Julie Vanloo, Laure Resimont en Becky Massey mogelijk een belletje doet rinkelen, is die van Alexandra Cohen. De 30-jarige Amerikaans-Israëlische was er net als het Belgische trio vorig jaar bij op het WK 3x3 in Antwerpen. Ook Tslil Vaturi en Daniel Raber deden mee aan dat WK. 

 

De meeste speelsters van het team spelen in de Israëlische competitie. Met veel vrouwen die op clubniveau samenspelen, zullen er ook veel automatismen in de groep zitten. De enige die niet in haar eigen land actief is, is de 21-jarige Lior Garzon. Zij speelt voor het universiteitsteam van Oklahoma State.

 

Interessant is dat Israël nog geen wedstrijden speelde tegen het huidige Belgische team. Het is voor deze Belgian Cats dus nog een onbeschreven blad in hun geschiedenis.

Gerelateerd:

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.