Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
21
Coco Gauff
7988
31
Aryna Sabalenka
7788
4
Elena Rybakina
5973
5
Jessica Pegula
4625
6
Markéta Vondroušová
4503
78
Jasmine Paolini
4068
8
Zheng Qinwen
4005
92
Maria Sakkari
3980
101
Ons Jabeur
3748

Aryna Sabalenka past voor persbabbel uit mentale overwegingen: "Ik voelde me niet veilig"

 vr 2 juni 2023 17:37
Sabalenka kreeg de voorbije dagen heel wat politieke vraagstukken naar haar hoofd geslingerd.

Aryna Sabalenka heeft zich vrijdag vlot geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. Maar na de wedstrijd was het nummer twee van de wereld op het verplichte persmoment nergens te bespeuren. "Ik moet aan mijn mentale gezondheid denken", luidde het niet veel later.

Sabalenka is een van de topfavorieten bij de vrouwen in Parijs. De Wit-Russin pakte in januari haar eerste grandslamzege op de Australian Open en is het nummer twee van de wereld. Ook in Parijs loopt voorlopig alles naar wens voor Sabalenka, op sportief vlak dan toch.

 

Na haar vlotte zege tegen Kamilla Rachimova in de derde ronde (6-2, 6-2) bleef ze weg op het persmoment na de wedstrijd. Sabalenka vertelde aan de toernooiorganisatie dat ze uit mentale overwegingen niet met de pers wenste te praten.

 

Die keuze heeft alles te maken met een klein incident van enkele dagen geleden. In de eerste ronde weigerde Sabalenka's tegenstander Marta Kostjoek haar de hand te schudden. De Oekraïense deed dat als symbool tegen de oorlog in haar land. Wit-Rusland is immers een nauwe bondgenoot van Rusland.

Ik begrijp dat ik moet antwoorden op vragen die niets met tennis te maken hebben, maar ik moet ook aan mijn mentale gezondheid denken.

Aryna Sabalenka

Sabalenka reageerde op het voorval door te zeggen dat ze de keuze van Kostjoek volledig respecteert. Nadien kreeg Sabalenka op de persbabbel heel wat politieke vragen voorgeschoteld, wat zich ook na haar wedstrijd in de tweede ronde herhaalde.


"Ik voelde me niet veilig tijdens eerdere persconferenties", liet Sabalenka vandaag weten aan enkele journalisten, uitgekozen door de toernooiorganisatie.

 

"Ik begrijp dat er van mij verwacht wordt dat ik antwoord op vragen die niets met tennis te maken hebben, maar ik moet ook aan mijn mentale gezondheid denken."


Het is nog niet duidelijk of Sabalenka de komende dagen wel nog met de pers zal spreken. "Die keuze is aan de speelster", reageerde Roland Garros.

Gerelateerd: