Ga naar de inhoud

Richard Carapaz fladdert naar winst in Classic Alpes-Maritimes, talentvolle Van Eetvelt is 3e

 di 30 mei 2023 16:24
Richard Carapaz is de kampioen van Ecuador.
Richard Carapaz is de kampioen van Ecuador.

Een maand voor de Tour-start heeft Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) getoond dat hij de voorbije weken niet heeft stilgezeten. De olympische kampioen rondde een solo van 7 km af in de Franse klimkoers Classic Alpes-Maritimes, al maakte Felix Gall (AG2R-Citroën) hem nog het leven zuur. Onze landgenoot Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny) mocht als 3e mee op het podium.

Richard Carapaz werd pas last minute toegevoegd aan de startlijst van de Classic Alpes-Maritimes, een jonge klimkoers over 3 Alpen-cols.

 

Op de slotklim van 12 km, de Col de Valberg, schoten nog 25 renners over in het peloton, toen viervoudig Tour-winnaar Chris Froome overboord ging.

 

Ook voor Froomes ploegmakker Jakob Fuglsang, vorig jaar de beste in deze klauterwedstrijd, ging het bergop te snel.

 

Carapaz beschikte wel over een paar wonderbenen en schoot op 7 kilometer van de top als een komeet weg.

 

Het broodje van de olympische kampioen leek snel gebakken, al probeerde de Oostenrijker Felix Gall nog roet in het eten te gooien. Zonder succes. Een een 2e seizoenszege voor Carapaz, die deze zomer zijn pijlen richt op de Tour.

 

In de strijd voor de 3e plek troefde Lotto-Dstny-talent Lennert Van Eetvelt zijn metgezellen Lenny Martinez en Cristian Rodriguez op een gemakkelijke manier af. 

 

De 21-jarige Van Eetvelt won afgelopen weekend nog 2 etappes en het eindklassement in de lastige beloftekoers Alpes Isères Tour.

Uitslag
1. Richard Carapaz (Ecu)  
2. Felix Gall (Oos) op 12"
3. Lennert Van Eetvelt 38"
4. Lenny Martinez (Fra)  
5. Cristian Rodriguez (Spa)  
6. Clément Berthet (Fra) 51"
7. Guillaume Martin (Fra) 1'53"
8. Louis Meintjes (ZAf)  
9. Andrej Zeits (Kaz) 1'55"
10. Sylvain Moniquet 2'24"