Ga naar de inhoud

Bezieler Nick Celis is niet geselecteerd voor het WK 3x3: "Niet goed genoeg: pijnlijk"

 wo 24 mei 2023 15:55
Nick Celis en de Belgian Lions werden 4e op het vorige WK in Antwerpen en 4e op de Spelen in Tokio.

Over minder dan een week - op dinsdag 30 mei - gaat in Wenen het WK 3x3 van start. De Belgische basketbalmannen branden weer van ambitie, maar in de selectie is er geen plaats voor uithangbord Nick Celis. Hij reageert teleurgesteld, de bondscoach probeerde de netelige kwestie te omzeilen. 

Bondscoach Steve Ibens probeerde voor zijn eerste WK de hete aardappel nog even voor zich te schuiven.

 

"De selectie wordt normaal donderdag bekendgemaakt", vertelde hij vandaag aan onze reporter tijdens een persmoment.

 

"We zijn nog aan het voorbereiden, ik kan er nu nog niets over zeggen. We moeten ook rekening houden met blessures en het is beter om voorzichtig te zijn met onze communicatie."

 

Nochtans is het al even geen geheim meer dat Nick Celis niet geselecteerd is voor het WK in Oostenrijk. 

 

"Het kan zijn dat hij er niet bij is", weigerde de bondscoach zijn afwezigheid te bevestigen. "Dat zien we morgen wel."

 

"Met Thibaut Vervoort is er nu misschien een ander boegbeeld. We moeten ook kijken naar de toekomst en doorselecteren zoals men dat ook in andere sporten doet."

Nick Celis is de 2e Belg op de individuele wereldranking. Hij staat 10e, Thibaut Vervoort 7e.

Nick Celis: "Ik ben ontgoocheld, want ik heb er alles voor gegeven"

Hallo, Nick Celis? "Vorige week zijn de spelers bij de coach en technical manager geroepen en werd ons meegedeeld wie wel en wie niet naar Wenen gaat", legt Celis aan onze redactie uit. 

 

De boodschap was duidelijk: de peetvader ontbreekt. "Waarom? Het gaat om sportieve redenen. Met een andere samenstelling zou deze selectie België beter kunnen vertegenwoordigen."

 

Kreeg hij meer uitleg? "Ja, er werd gezegd welke speler welke kwaliteiten heeft en welke zaken bij mij ontbreken waardoor andere profielen beter zouden zijn."

 

En die beslissing is aangekomen bij Celis. "Ik ben ontgoocheld en triestig omdat ik er alles voor gegeven heb. Niet alleen nu, ook in het verleden."

 

"Het is pijnlijk als je sportief niet meer goed genoeg bent. Het is niet leuk als je dat hoort en dan is er maar één reactie: laten zien dat je wel goed genoeg bent."

Het gaat om sportieve redenen. Met een andere samenstelling zou deze selectie België beter kunnen vertegenwoordigen.

Nick Celis over zijn afwezigheid op het WK

Celis heeft geen weet of de fraudezaak - de organisatie van fictieve toernooien om te klimmen op de ranglijst richting de Spelen - nog een rol speelt, maar wil terugvechten.

 

"Ik geef altijd het beste van mezelf. Momenteel is de drang er nog altijd om zo hoog mogelijk te spelen."

 

"Dat is ook waarom ik zoveel opofferingen doe voor Team Antwerpen, om zo een kans te maken op de nationale ploeg."

 

"Ik zal het WK ook zeker volgen. Het gros van die ploeg speelt in mijn team, ik train elke dag met die vrienden. Met hen ga ik naar de oorlog."

 

Maar de aanstelling van een bondscoach heeft Celis dus genekt. "Hij neemt nu de beslissing, daarvoor lag alles rond de samenstelling meer bij de spelersgroep."

Vanavond kwam er dan toch een persbericht van Basketball Belgium. Nick Celis en co werden niet opgenomen in de WK-selectie voor hun mogelijke betrokkenheid bij het vermeende fraudedossier dat al een tijdje onderzocht wordt. Lees hieronder meer.

Gerelateerd: