Ga naar de inhoud

3x3-selectie voor WK is officieel, spelers uit fraudedossier worden voorlopig geweerd

 wo 24 mei 2023 20:24
De 3x3-equipe liet voor het eerst van zich spreken op de Spelen in Tokio.

Thibaut Vervoort, Caspar Augustijnen, Bryan De Valck en Dennis Donkor verdedigen vanaf volgende dinsdag de Belgische eer op het WK 3x3 in Oostenrijk. Nick Celis is er zoals wij al schreven niet bij en Basketball Belgium geeft nu ook een verklaring: "De drie spelers die genoemd worden in een onderzoeksdossier rond mogelijke fraude worden voorlopig niet geselecteerd in afwachting van conclusies in de verschillende procedures."

Vanmiddag kon u bij ons al lezen dat Nick Celis, zowat de peetvader van het Belgische 3x3-project, niet is opgenomen in de Belgische selectie voor het WK dat dinsdag begint in Wenen.

 

Celis kreeg naar eigen zeggen vorige week te horen dat hij op basis van sportieve criteria afvalt, maar in een persbericht is er meer uitleg over zijn afwezigheid.

 

"De drie spelers (Nick Celis, Thierry Mariën en Anthony Chada) die genoemd worden in een onderzoeksdossier naar aanleiding van mogelijke fraude met fictieve toernooien bij de 3x3-mannenploeg, worden voorlopig niet geselecteerd in afwachting van conclusies in de verschillende procedures die momenteel lopen."

 

"Die beslissing, genomen door de 3x3-coach en door de besturen van Basketball Belgium en Basketbal Vlaanderen, is in lijn met artikel 4 van de Ethische Code van het Internationaal Olympisch Comité over voorlopige maatregelen: “The Sports Organisation may impose provisional measures, including a provisional suspension, on the participant where there is a particular risk to the reputation of the sport.”

Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium kregen tussentijdse inzage in het onderzoekdossier. Op basis van elementen in dat dossier en een eigen intern onderzoek hebben de federaties ook een interne disciplinaire procedure tegen de drie spelers opgestart.

Basketball Belgium

"Begin september 2021 stapten Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium naar de Cel Sportfraude van de Federale Politie met informatie over mogelijke fraude. De twee federaties vroegen een onderzoek."

 

"De besturen van Basketbal Vlaanderen en Basketball Belgium kregen tussentijdse inzage in het onderzoekdossier. Op basis van elementen in dat dossier en een eigen intern onderzoek hebben de federaties ook een interne disciplinaire procedure tegen de drie spelers opgestart."

 

"Om de sereniteit van het strafonderzoek te respecteren en het werk van de onderzoekers alle kansen te geven, zullen de sportfederaties momenteel geen bijkomende verklaringen afleggen over de procedures of het onderzoek."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Live te bekijken bij Sporza

Op maandag 29 mei vertrekken Thibaut Vervoort, Caspar Augustijnen, Bryan De Valck en Dennis Donkor, onder leiding van coach Steve Ibens, die sinds begin 2023 werd aangesteld als coach van de 3x3 Lions, naar Wenen om ginds de laatste voorbereidende trainingen af te werken.

 

Romain Boxus is reservespeler, in geval van blessure voor vertrek.

 

Op de FBA 3x3 World Cup zijn de Lions ingedeeld in poule C, samen met Litouwen (3), Polen (11), Israël (14) en Puerto Rico (16).

 

De groepswinnaar is zeker van de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen een play-in voor die fase. 

 

De Lions openen op 30 mei tegen Israël en Litouwen. Op 1 juni volgen de wedstrijden tegen Polen en Puerto Rico. Alle matchen zijn live te bekijken bij Sporza.

Gerelateerd: