Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
3
2
1
0
4
4
2
Union
35
3
0
3
0
3
6
3
Club Brugge
33
3
2
0
1
7
2
4
KRC Genk
31
3
2
0
1
3
1
5
Cercle Brugge
29
3
1
0
2
5
4
6
Antwerp
26
3
0
3
0
0
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Union
0
1
0
1
0
2
3
3
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
4
KRC Genk
4
2
1
0
1
2
1
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
2
Union
0
2
0
2
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4

"De Bosuil is een beetje verdoemde grond, maar Union heeft de vorm en het vertrouwen"

 ma 22 mei 2023 10:00

Twee teams met 45 punten, de ontknoping in de play-offs van de Jupiler Pro League kan haast niet spannender. Zondag staan titelpretendenten Antwerp en Union voor een mogelijk allesbepalend duel op de Bosuil. "Antwerp zit toch een beetje in een neerwaartse spiraal", ziet Peter Vandenbempt.

"Het fort achterin bij Antwerp vertoont barsten"

Jupiler Pro League
Club Brugge
einde
2-0
Antwerp

Antwerp moet zich nog niet al te veel zorgen maken na de nederlaag tegen Club. Door het gelijkspel tussen Genk en Union valt de schade mee. Maar over het erg matige niveau moet het zich misschien wel wat zorgen maken.

 

Het was vorige week tegen Club ook al stuk minder, al veegde de late winning goal dat dan wel allemaal uit. De prestatie gisteren was redelijk zwak in wat overigens ook een slappe wedstrijd was. Vincent Janssen zat amper in de wedstrijd en Antwerp - met uitzondering van Calvin Stengs - was slordig aan de bal.

 

Er waren weinig ideeën, het oogde wat minder fris, er was weinig initiatief, het was wat passief - zeker in die eerste helft -, er was weinig drang naar voren ...

 

Een bleke prestatie, zeker in vergelijking met die beresterke eerste week van de play-offs en de bekerfinale. Dan zit Antwerp in vergelijking daarmee toch een beetje in een neerwaartse spiraal.

 

Het fort achterin vertoont overigens ook flink wat barsten. De clean sheets blijven uit, we tellen vijf tegendoelpunten in drie wedstrijden. Daarvoor moeten we bij Antwerp zestien Jupiler Pro League-wedstrijden teruggaan om aan dat aantal te komen. 

Vijf tegendoelpunten in drie wedstrijden: voor dat aantal moeten we bij Antwerp zestien competitiewedstrijden teruggaan.

Als je de vergelijking maakt met Union: dat maakte gisteren wel een betere, scherpere, frissere indruk dan Antwerp. Maar goed, zondag op de Bosuil zal Antwerp het nog wel een keertje kunnen opbrengen. Ze wachten er al 66 jaar op de titel, dat lijkt me dan toch de ideale motivatie om er komaf mee te maken.


Zondag volgt dus Antwerp-Union, in die smachtende, daverende Bosuil, die haar ploeg draagt. Union verloor in augustus redelijk kansloos in de competitie en verloor er ook de halve finale van de beker in de penalty's.


De Bosuil is dus wel een beetje verdoemde grond voor Union. Maar Union heeft wel de vorm en het vertrouwen, en heeft in Europa getoond dat het in zulke omstandigheden kan presteren.

"Ik begrijp de frustraties van Genk over Burgess"

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
1-1
Union

Voor Racing Genk betekent het gelijkspel tegen Union de facto toch het einde van de titeldroom. Mathematisch kan het nog wel, maar heel realistisch is dat toch niet.

 

Het was tegen Union wel een geweldige wedstrijd, zeker de eerste helft: daar zat alles in wat zo'n play-offwedstrijd aantrekkelijk maakt. Met twee teams die wilden voetballen en wilden winnen.


Ik begrijp de frustratie van Genk over die bewuste penaltyfase die de VAR nog herriep - al leek die na het bekijken van de beelden wel correct - en vooral over Burgess die geen rood krijgt. Hij haalde een doorgebroken speler neer en kreeg nadien keer op keer geen tweede gele kaart, dat is inderdaad onbegrijpelijk.

Dat Burgess keer op keer geen tweede gele kaart kreeg, dat is inderdaad onbegrijpelijk.

Maar tegelijkertijd had op basis van concrete grote kansen Union altijd moeten winnen, en kon het zondag met een voorsprong naar de Bosuil trekken. Als Boniface de kansen van Adingra krijgt, dan is dat het geval vandaag.


De reactie van Union na de Genkse voorsprong was heel erg sterk, zonder Teddy Teuma, de grote roerganger die net voor het begin van de wedstrijd uitviel. Het bracht Union niet uit evenwicht.


Na de rust was er dan het overwicht van Genk, dat speelde ook echt een zeer degelijke wedstrijd. Het was een goede reactie na die sof van vorige week. Maar goed, ze creëerden weinig kansen.

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: