Ga naar de inhoud

Tom Pidcock start als laatste, maar wint in Nove Mesto. Belgische debutante crasht na sterke start

 vr 12 mei 2023 19:17
Pidcock triomfeert, Detilleux baalt.

Tom Pidcock zet zijn goede mountainbikevorm voort in Nove Mesto, de opener van de wereldbeker. Dat de Brit als laatste moest starten, was geen rem voor zijn zege. Bij de vrouwen kende onze landgenote Detilleux pech bij haar debuut.

Een twintigtal minuten alles geven om zo een goede startpositie te bemachtigen voor de cross-country op zondag, dat is het recept van de vrijdagse shorttrack-race. 

 

Een kolfje naar de hand van Tom Pidcock? Gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Brit moest door gebrek aan UCI-punten helemaal achteraan starten. Daarenboven wist hij pas 3,5 uur voor de start dat hij mocht deelnemen. De renner van Ineos had er toen al een stevige trainingstocht opzitten.

 

Zou hij zich naar voren durven murwen? Door de verse regen in Nove Mesto lag het terrein er verraderlijk glad bij. 

 

Bij het ingaan van de 6e ronde verscheen de winnaar van de Strade Bianche met een flinke ruk voor het eerst in beeld. Flückiger, Schurter, Schwarzbauer en onze landgenoten De Froidmont en Schuermans hielden Pidcock angstvallig in het oog. 

 

Na 10 keer rondjes draaien met een groot peloton, was het tijd voor de finale sprint. Tom Pidcock ging resoluut voor de koppositie en gaf die plaats niet meer af. Sam Gaze werd 2e, Luca Schwarzbauer derde. 

 

"Ik vond het niet erg om achteraan te starten en ruimte te hebben. Een valpartij kan je hele weekend verknallen", zei Tom Pidcock. Jens Schuermans finishte als 9e in de shorttrack, tweede Belg Pierre de Froidmont na een val diep in de finale als 36e.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Puck Pieterse 7e, Belgische Detilleux valt uit

Bij de vrouwen was het uitkijken naar de prestatie van het aanstormende Belgische talent Emiline Detilleux. De 23-jarige Belgische kampioene stond voor het eerst aan de start van een wereldbeker bij de elite vrouwen. Detilleux ging sterk van start en toonde zich vooraan, maar viel dan letterlijk weg. "Jammer, want ik voelde me goed", zei ze achteraf. 

 

Nog vooraan in de race te vinden: Puck Pieterse. De Nederlandse veldrijdster voelde zich duidelijk in haar sas in dit raceformat. Maar in de voorlaatste ronde moest ze de rol lossen. Pieterse eindigde uiteindelijk 7e. 

 

Bij het ingaan van de laatste ronde werd het gaspedaal helemaal ingeduwd. Laura Stigger en Allesandra Keller namen beurtelings de kop en toonden dat zij het meeste overschot in de benen hadden. De Oostenrijkste Stigger trok uiteindelijk aan het langste eind en won de sprint.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Emiline Detilleux
Emiline Detilleux baalt na haar eerste kennismaking met de Wereldbeker mountainbike.