Ga naar de inhoud

Hoe kan Matthias Casse zijn onfeilbare rivaal kloppen? Op zoek naar meesterzet in "zwetend schaken"

 do 11 mei 2023 16:48
" "
Matthias Casse (r) moest tevreden zijn met zilver na een dominante kamp van de Georgiër.

Een klinkende naam die na het WK dag en nacht door het hoofd van Matthias Casse zal spoken. Tato Grigalasjvili versloeg voor de derde keer op rij onze landgenoot in een finale. Wat maakt de Georgiër zo onklopbaar? Een verhaal van flitsende snelheid, eeuwige innovatie en "zwetend schaken".

Knipper niet met je ogen, of Tato Grigalasjvili veegt de vloer met je aan.

 

Matthias Casse was gisteren eerste getuige van – opnieuw – een knalprestatie van de Georgiër. Met zijn combinatie van verschroeiende snelheid en fysieke dominantie, is hij de definitie van een totaalpakket in het judo.

 

Wie hem dicht bij zijn judogi probeert te trekken, komt vaak bekocht uit de uitwisseling. Een goede greep – de basis van elke worp – krijgen tegenstanders nauwelijks op de Georgiër. Dat terwijl hij de kamp steevast van bij het begin vastklauwt.

 

Grigalasjvili is bovendien een natuurkracht die voortdurend op zoek gaat om zijn gevarieerd palet aan technieken te verbreden. Beheerst hij een techniek, dan gaat hij op zoek naar een volgende troef.

Grigalasjvili begint minder agressief en onbezonnen aan een kamp. Dat maakte gisteren het verschil.

Koen Sleeckx

En daar blijft het niet bij.

 

Ook aan zijn zwakke plekken wordt naarstig gewerkt. "Zo nam hij zijn mentale weerbaarheid onder handen na de verloren kamp tegen Casse op de Spelen in Tokio", weet Koen Sleeckx, technisch directeur bij Judo Vlaanderen.

 

"Hij begint minder agressief en onbezonnen aan een kamp. Dat maakt het verschil."

 

Een innerlijke rust die van goudwaarde blijkt. Niet alleen op het WK was Grigalasjvili onfeilbaar, sinds oktober 2022 verloor hij geen enkele kamp meer bij de -81 kg.

 

Dus rest enkel nog de vraag voor Matthias Casse: wat moet de Belg doen om de combinatie van fysieke explosie en mentale rust aan het wankelen te brengen?

Meesterzet in "zwetend schaken"

Elke keer nét dat stapje voor.

 

De laatste drie confrontaties tussen Matthias Casse en zijn eeuwige rivaal, leverde frustratie en ontgoocheling op bij de Belg. "Dat terwijl Matthias fysiek op de afspraak was", deelt Sleeckx.

 

Dan ligt de sleutel ergens anders: op tactisch gebied. "Want judo is – een wel zeer intensief – schaakspel", weet ook ex-judoka Dirk Van Tichelt. "Noem het gerust zwetend schaken."

 

Back to the drawing board, dan maar. Grigalasjvili pakte gisteren uit met een door hem nooit eerder vertoonde worp. "Op zoiets anticiperen tijdens de kamp, is onmogelijk. Maar in de toekomst moeten we dat kunnen oplossen."

 

"Om de krachtpatser het moeilijk te maken, moeten we dynamischer judo op de mat brengen", oordeelt Sleeckx. "Als hij constant in beweging is, kan hij zijn explosiviteit niet brengen."

 

Een nieuwe verrassingsmove vreest het kamp-Casse niet. Net als de gevolgen van de derde dreun op rij. "Dat gaat niet in Matthias zijn nadeel spelen. Het gaat net voor een extra drive zorgen", weet Van Tichelt.

 

Volgt op de Spelen van volgend jaar de grote revanche?

Gerelateerd: