Ga naar de inhoud

RSCA Futsal speelt Final 4 in Champions League: "Als underdog misschien voor mirakel zorgen"

 vr 5 mei 2023 07:22

Vanavond begint RSCA Futsal in het Spaanse Palma de Mallorca aan de Final 4 van de Champions League. Het voormalige Halle-Gooik treft in de halve finale Sporting uit Lissabon, de verliezende finalist van vorig jaar. "We zijn heel trots om hier te staan", klinkt het.

Het wordt een Final 4 zonder titelverdediger Barcelona dit weekend. Barça sneuvelde tegen... RSCA. De andere halve finale gaat tussen organisator Mallorca en Benfica uit Portugal.

 

"Ik denk dat er geen goeie loting bestaat als je met de beste 4 ploegen van Europa de eindfase speelt", vertelt manager Lieven Baert vanuit de Spaanse zon.

We hebben al tegen Benfica en Mallorca gespeeld, dus als er nog één ploeg ons zou kunnen onderschatten, dan is het Sporting wel.

Lieven Baert

"We hebben al tegen Benfica en Mallorca gespeeld, dus als er nog één ploeg ons zou kunnen onderschatten, dan is het Sporting wel. Maar het is anderzijds wel de strafste ploeg. Sporting is verliezend finalist van vorig jaar en het heeft de Final 4 gewonnen in 2019 en 2021. Zij zijn dus zeker favoriet na de uitschakeling van Barcelona."

 

"Het is goed dat wij voor één keer de druk niet hoeven te dragen op onze schouders. Misschien kunnen wij vanuit die underdogpositie voor het mirakel te zorgen."

"Trots dat wij hier staan als kleine club"

Manager Lieven Baert, zelf een hevige supporter van RSC Anderlecht, de veldvoetbalploeg, ziet met de Final 4 een droom in vervulling gaan.

 

"Deze deelname komt iets sneller dan dat we ingepland hadden. Voor ons is dit het bewijs dat we goed werk leveren, want veel clubs hebben een groter budget en haalden de Final 4 niet."

 

"Dat maakt ons trots, dat we als klein land en kleine club aanwezig mogen zijn. Maar als je hier bent, wil je niet zomaar meedoen, dan wil je ook winnen."

 

"Ik denk dat we de tijd hebben genomen om deze ploeg te bouwen, voortdurend kleine wijzigingen aangebracht aan de spelerskern. Maar de structuur hebben we wel bewaard en elk jaar het professionalisme een beetje opgedreven."


"De samenwerking met Anderlecht was misschien wel de ultieme stap. De naamsbekendheid opent veel deuren. Halle-Gooik of RSCA, dat werkt wel als je met partners om de tafel zit."

De samenwerking met Anderlecht was misschien wel de ultieme stap. De naamsbekendheid opent veel deuren.

Lieven Baert

"Anderlecht is en blijft één van de sterkste merken in België. Reken daarbij de steun die we krijgen op het vlak van marketing en events. Ze leggen geen blanco cheque op tafel, zoals dat bij de vrouwen wel het geval is. Wij hebben ons eigen budget en inkomsten.

 

"Als supporter van Anderlecht doet het natuurlijk deugd dat we die successen kunnen beleven. En ik waardeer het enorm dat andere fans van Anderlecht ons komen feliciteren en ons bedanken voor de sportieve successen in de moeilijke periode van het mannenveldvoetbal."

 

"We voelen dat ook aan de opkomst van het publiek bij ons, die cijfers gaan serieus de lucht in. We voelen die kruisbestuiving dagelijks. Ook hier in Mallorca kent iedereen de naam Anderlecht, het logo, de historiek, de bekende jeugdwerking."

"Spelers zullen niet onder de indruk zijn"

Sporting, Benfica en Palma staan samen met RSCA in de Final 4. Drie clubs uit dezelfde regio: dat kan geen toeval zijn. "Spanje en Portugal en een stukje Italië zijn het walhalla van het Europees futsal. Neem Rusland er ook nog bij, maar die teams mogen nog niet meedoen", legt Lieven Baert uit.

 

"Hier is de sport heel populair, alle wedstrijden zijn zo goed als uitverkocht, tot 10.000 toeschouwers. Dat is beleving, dat is een levensstijl. Dat hebben we in België nog niet."

 

"Maar we zetten toch stappen. RC Genk en Standard hebben al een futsalploeg, Charleroi waarschijnlijk binnenkort. Het begint te leven en een goeie prestatie hier kan voor een extra boost zorgen."

 

"Wij spelen in een hal van 8.000 toeschouwers. Ik denk niet dat onze spelers onder de indruk zullen zijn, want we hebben bewust geselecteerd op jongens die dit al eens hebben meegemaakt."

 

"Dat maakt misschien het verschil tussen deelnemen en winnen, want in het verleden kregen we veel lof toegezwaaid, maar we verloren toen telkens nipt. Dit jaar kunnen we die wedstrijden wel over de streep trekken. Dat is het grote verschil.

 

Al één keer kon een Belgische club de Champions League futsal winnen: in 2005 ging de trofee naar Action 21 Charleroi, met huidig RSCA-coach Luca Cragnaz in doel. Hij kan de eerste worden die als speler én als trainer de Champions League wint.

 

"Ja, dat heeft hij nog maar 100 keer gezegd tegen mij", lacht Lieven Baert. "Hij heeft er alles aan gedaan. Als coach is hij heel goed voorbereid. Hij is de juiste man op de juiste plaats en het zou geweldig zijn als wij hem konden meehelpen om geschiedenis te schrijven met de club, maar ook voor hemzelf."